Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 8 Februarie , 2010
EROII REZISTENTEI ANTICOMUNISTE / Prima „banda”de luptatori in munti
La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial s-a format primul grup de rezistenta anticomunista armata din Maramures. Liderii grupului, fratii Ion si Vasile Popsa incercau sa unifice rezistenta anticomunista de pe Valea Izei.
La 7 decembrie 1947, studentul Ioan Popsa, fost sef PNT Maramures, a fugit in munti pentru a scapa de o iminenta arestare. In toamna anului 1948 i se alatura si alti tineri, urmariti si ei de securitate pentru convingerile lor politice: Vasile Popsa, fratele lui Ioan, Mihai Sofron, student din Sighet, Ioan Rusu, student, Ioan Hotea zis Hricu. In aprilie 1949 li se alatura si Stefan Tand, un taran din Rozavlea, si elevii Gavrila I. Iusco, Gavrila G. Iusco si Ioan Dunca.
In ianuarie 1949 fratii Popsa iau legatura cu preotul greco-catolic Ioan Dunca Joldea din Ieud, membru al PNT, urmarit si el de Securitate. Acesta le acorda ajutor si suport moral si devine liderul spiritual al grupului. De asemenea, largeste grupul de ajutorare al fugarilor cu preotii Alexandru Chindris si Vasile Iusco si calugaritele Pelagia Iusco, Maria Sas. Membrii grupului Popsa isi creeaza legaturi in comunele Ieud, Dragomiresti, Rozavlea, Viseu de Jos, Sieu, Botiza, Salistea si Borsa. Sunt aprovizionati cu arme si armament, primesc informatii despre actiunile securitatii in zona si mentin contactul cu familia. Cei care au avut insa curajul sa-i ajute au fost vanati de securitate, arestati in perioada 1949-1950 si condamnati la ani grei de temnita. Fratii Popsa au adunat in jurul lor si cativa elevi din Sighet, condusi de Stefan Minica, si sateni din zona, condusi de Ioan Zubascu din Dragomiresti. Si acestia vor fi arestati si condamnati intr-un proces din 1949.
Scopul grupului Popsa era schimbarea regimului comunist, asteptand ca semnal al declansarii luptei inceperea unui razboi intre URSS si puterile din Occident. La sfarsitul lunii martie a anului 1949 au fost surprinsi la casa unui satean din Salistea. Mihai Sofron, unul dintre membrii grupului a fost arestat.
In mai insa, membrii grupului sunt din nou surprinsi de securitate in casa unui ieudean, iar Lica Popsa este ucis in schimbul de focuri.
Ioan Popsa contacteaza alti fugari si incearca refacerea grupului, alti membri se alatura Grupului Tibles. Doi dintre ei sunt ucisi insa in schimbul de focuri cu securitatea, iar restul arestati si condamnati la ani grei de puscarie.
Fratii Popsa
*Vasile Popsa, zic Lica, s-a nascut in 11 noiembrie 1925 la Sighetu Marmatiei. A absolvit liceul la Timisoara si in 1944 s-a inscris la Academia Comerciala Bucuresti.
*Mihai Popsa s-a nascut la 6 noiembrie 1922, la Sighetu Marmatiei. A inceput liceul la Sighet si, dupa cedarea Ardealului de Nord, in 1940, l-a continuat la Timisoara, unde a si absolvit. In 1944 a fost recrutat in armata si a luptat pe Frontul de Vest. Pana in 1948, a urmat Facultatea de Drept din Cluj. Membru P.N.T. Arestat de mai multe ori si detinut la Sighet si Gherla. In 1947-1948 a evadat din beciul Sigurantei de la Sighet si, impreuna cu fratele sau, Vasile, si cu alti tineri, a alcatuit un grup de rezistenta anticomunista. Si-au propus sa elibereze detinutii politici din inchisoarea Sighet si au planuit sa atace sediul Securitatii. A fost prins abia la 14 iulie 1949. Torturat la Securitatea Cluj si condamnat la 20 de ani de munca silnica. In timpul detentiei s-a imbolnavit grav si a murit la 3 aprilie 1952, la Targu Ocna, in conditii de exterminare.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.