• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Martie , 2021

Eroii nu mor niciodată, dar uneori sunt umiliți și destituiți peste noapte

După o condamnare de 16 ani la muncă silnică, 10 ani de degradare civică și o viață pusă în slujba libertății și demnității, eroul Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), a fost umilit în democrație mai rău decât în comunism. Premierul Cîțu l-a destituit peste noapte din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România, în perioada 1945 – 1989.

 

 

Octav Bjoza, unul dintre ultimii eroi antico­mu­niști în viață, un model de demnitate, patrio­tism și onoare, este umilit de „urmașii” celor cu care a suferit în închisorile comuniste.
Pe 25 iunie 1958, a fost exmatri­culat din facultate și arestat de Securitatea din Iași, pentru că, împreună cu alți 14 elevi, studenți și muncitori, a făcut parte din organizația anticomunistă „Garda Tineretului Român” din Brașov, care avea drept scop „înlăturarea regimului democrat popular din țara noastră pe calea violenței”. A fost judecat de către Tribunalul Militar Brașov la 10 octombrie 1958 și condamnat la 15 ani de muncă silnică, 10 ani de degradare civică și confiscarea totală a averii, prin sentința nr. 672/10.10.1958,  pentru delictul  crimă  de uneltire împotriva ordinii sociale. Mai târziu, sentința este casată, iar Bjoza este condamnat la 4 ani de temniță grea. A trecut prin închisorile: Codlea, Gherla, Galați, Brăila, Văcărești și Jilava, prin lagărele de muncă din Balta Brăilei de la Strâmba, Stoienești și Salcia, precum și cele din Delta Dunării ca Bacul „4” și Periprava – Secția Grindu, de unde a fost eliberat la 23 iunie 1962. Însă, opresiunea comunistă nu s-a încheiat odată cu ieșirea din detenție: tatăl său, Bjoza Ioan, este arestat și reținut de Securitate timp de cinci luni și își va pierde serviciul avut pentru totdeauna (octombrie 1958 – martie 1959);  mama, Bjoza Georgeta, contabilă, este dată afară din serviciu, iar după un an reprimită ca muncitor necalificat (încărcător manual de cărămidă în vagoanele Căilor Ferate Române -CFR); pierde bunurile familiei din Iași, nu poate promova în serviciu, nu-și poate continua studiile, nu primește locuință din fondul de stat și este urmărit de Securitate până în 1989. Însă, cea mai grea lovitură a fost faptul că unicul său fiu,  Mircea, exmatriculat după două luni de la Liceul de Marină din Constanța, din cauza dosarului ta­tălui (figurează retras la ce­rere!!!) s-a îmbolnăvit. Această boală i-a adus și moartea pre­ma­tură, la 42 de ani, lăsând în urmă doi copii, orfani de ambii părinți.

Octav Bjoza este, din 2009, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România (AFDPR), și a fost numit, din 1 octombrie 2014, în funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML, fostul Secretariat de Stat pentru Pro­blemele Revoluționarilor - SSPR), în subordinea Secretariatului ge­neral al Guvernului. În prima zi de mandat ca președinte, 22 decembrie 2014, Klaus Iohannis l-a deco­rat pe Octav Bjoza cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, afirmând că, prin acest gest, recunoaște și onorează „sacrificiul și curajul de care au dat dovadă femeile și bărbații care au suferit și au pierit pentru libertate în vremea comunismului și în zilele din decembrie '89”. În 2013, Octav Bjoza a primit Decorația Regală „Nihil Sine Deo”. Brașo­veanul a fost invitat la Castelul Peleș, de către Regele Mihai, decorația fiindu-i acordată tot în numele Asociației Foștilor Deți­nuți Politic din România.

Cu toate acestea, săptămâna tre­cută, premierul Cîțu a decis să-l destituie, peste noapte. Motivele sunt halucinante: premierul a interpretat că opinia lui Bjoza, potrivit căreia toți copiii foștilor deținuți politici să primească o indemni­zație, inclusiv urmașii celor con­damnați pentru legionarism ar însemna „un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului. O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului Ro­mâniei”.
Asta deși Octav Bjoza nu a pus niciodată în discuție existența sau întinderea Holocaustului și nici nu a fost membru sau simpatizant al Mișcării Legionare. Bjoza a declarat presei că: „Toți aceia pe care eu îi reprezint sunt nu doar intrigați, revoltați, scârbiți de faptul că lângă noi, în temnițele și lagărele de exterminare, au murit înaintașii celor care m-au demis (...) Îmi pare foarte rău că domnul prim-ministru interpretează, ba chiar dă apă la moară unora cum că noi am avea ceva cu etnia evreiască. Această etnie a adus științei și culturii mondiale perso­nalități de mare calibru, pe care nimeni nu le poate contesta. A veni pentru o mână de nemernici să acuzi o etnie este o neghiobie. Este incredibil să întărâți pe unii împotriva altora. Eu la acest secretariat de stat nu am fost numit politic. (...) Este cea mai urâtă pagină a Partidului Liberal din ultimii 31 de ani, pentru că se interpretează ceea ce am vrut noi să spunem, să cerem”.

Gestul lui Cîțu a fost criticat chiar și de colegii săi de partid, iar pe internet a apărut deja o petiție împotriva destituirii. Deputatul PNL, Florin Roman, a spus că nu trebuie arătat cu degetul Florin Cîțu, cel care l-a demis pe Bjoza, pentru că „cei care au luat această decizie sunt, ca de obicei, în spatele cortinei, iau decizii politice și le înmânează, în plic, premierului”. Tot el îi cere iertare lui Bjoza și scrie că „mai este încă timp pentru cei care au negociat «sinecura» unui erou să revină asupra deciziei”. Rămâne de văzut dacă va fi așa. Oricum, umilința s-a produs. Și rușinea națională, la fel.

 


„Toți aceia pe care eu îi reprezint sunt nu doar intrigați, revoltați, scârbiți de faptul că lângă noi, în temnițele și lagărele de exterminare, au murit înaintașii celor care m-au demis (...) Îmi pare foarte rău că domnul prim-ministru interpre­tează, ba chiar dă apă la moară unora cum că noi am avea ceva cu etnia evreiască”.
Octav Bjoza

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.