• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 4 Noiembrie , 2014

Epopeea TVA-ului la alimente

În urmă cu un an, guvernul a redus TVA pentru produsele din panificaţie de la 24% la 9%. Ca efect, pâinea s-a ieftinit cu circa 12 procente. Acum, măsura ar putea fi extinsă la alte alimente.

 
 

Guvernul a decis să reducă TVA la pâine, făină şi grâu de la 24%, la 9%, începând cu 1 septembrie 2013, pentru a combate evaziunea fiscală din sector. De asemenea, guvernanţii anunţau că un alt efect al reducerii TVA va fi reducerea preţului la pâine.

În luna aprilie, Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, declara că decizia de a reduce TVA şi la alte alimente va fi luată după colectarea datelor privind efectele reducerii TVA la pâine de la 24%, la 9%. Recent, premierul Victor Ponta a deschis din nou tema reducerii TVA la alimente: „am adoptat scăderea TVA la produsele de panificaţie, iar această măsura s-a dovedit a fi una foarte bună, cu un impact pozitiv pentru oameni, pentru mediul economic şi pentru combaterea evaziunii!

Cu siguranţă nu vom renunţa la această măsură – dimpotrivă, pentru viitor avem în vedere aplicarea TVA diferenţiat şi pentru alte categorii de produse alimentare“.

 

Iar în cadrul unei întâlniri de săptămâna trecută, Ponta a spus că următorul produs vizat de scăderea TVA ar trebui să fie pâinea: „Îmi doresc ca reducerea TVA şi la alte produse, la carne în primul rând, să poată fi realizată. Categoric şi carnea, ca şi alte produse, trebuie să aibă un TVA diferenţiat. Şi trebuie să facem această măsură sustenabilă în ceea ce priveşte bugetul, capacitatea de a face investiţii mai departe“, a declarat premierul Victor Ponta.

 

Până la reducerea TVA, preţurile sunt ţinute jos anul acesta de producţia agricolă neaşteptat de bună. „De doi ani de zile, agricultura a ajuns la producţii record, care se compară cu vremurile în care României i se spunea „Grânarul Europei”. Producţia de grâu de anul acesta este în creştere faţă de 2012, dar şi faţă de 2013, care a fost un an foarte bun. Rapiţa, cred eu că a fost surpriza anului 2014, cea mai bună producţie din istorie“, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 

O eventuală reducere a TVA pentru alte alimente va trebui, însă, negociată în prealabil cu FMI şi Comisia Europeană. Guvernul va trebui să convingă experţii internaţionali că măsura nu va afecta bugetul.

 
 

Succesul reducerii TVA la pâine

 

La un an de la implementarea reducerii TVA la produsele de panificaţie de la 24%, la 9%, măsura asumată de guvern se dovedeşte a fi un real succes, aceasta contribuind la scăderea evaziunii fiscale, creşterea consumului şi majorarea încasărilor la bugetul de stat.

Conform datelor unui studiu al patronatului din domeniul panificaţiei Rompan, măsura de reducere a taxei pe valoare adăugată la 9% şi-a atins obiectivul propus, de combatere a evaziunii fiscale. Mai exact, măsura a avut ca efect scăderea evaziunii fiscale din domeniul panificaţiei cu 20%, faţă de perioada similară a anilor 2012 şi 2013, aducând astfel la buget un plus de 281 milioane de lei. Astfel, procentul evaziunii a scăzut de la 70% la 50%, producţia fiscalizată ridicându-se în perioada analizată la 280.000 de tone.

 

Scăderea TVA la pâine a avut un impact pozitiv asupra industriei de morărit şi panificaţie care a înregistrat creşteri ale producţiei, mărind astfel profiturile companiilor din acest sector al economiei. Conform datelor comunicate de către Rompan, producţia de făină a crescut cu 16%, iar cea de pâine cu 18%, fapt ce a condus la ieşirea din criză a unei industrii care în 2012 s-a confruntat cu un an dificil. Astfel, ca urmare a scăderii TVA, companiile din sectorul morăritului au înregistrat în 2013 un profit brut de 67,5 milioane lei, iar cele din sectorul de fabricare a pâinii şi produselor de patiserie de 181,8 milioane lei, totalizând astfel 250 milioane lei, în comparaţie cu 169 milioane lei cât s-a înregistrat anul trecut. Pe de altă parte, dacă în perioada de dinaintea implementării reducerii TVA companiile din industria de morărit şi panificaţie erau nevoite să efectueze concedieri, mulţumită măsurii au fost angajaţi 7.000 de oameni, ca urmare a scăderii evaziunii fiscale şi a creşterii cererii de produse.

 
 

„Am avut succes cu reducerea TVA la produse de panificaţie. Asta înseamnă că anul viitor putem începe, eu sau cei care vor fi la Guvern, proiectul pentru legume-fructe unde avem o mare evaziune fiscală şi concurenţă neloială la legume şi fructe venite din străinătate, şi după aceea la carne. Cel mai mare impact pe buget este la carne, dar şi efectul cel mai bun este la carne, deci putem reduce la 9%. (...) Sunt foarte convins că în 2015 avem spaţiul fiscal necesar ca să mergem mai departe la legume-fructe şi carne. Eu precizez de fiecare dată şi produsele bio, pentru că acolo impactul este foarte mic’, a subliniat premierul.

 

Acesta a menţionat că măsura de reducere a TVA s-a luat mai întâi în domeniul produselor de panificaţie, pentru că acolo era evaziunea cea mai mare. De asemenea, Ponta consideră că evaziunea este foarte mare în domeniile legume-fructe, unde este şi o concurenţă neloială din partea produselor din import, dar şi în domeniul cărnii.

 

Referitor la taxa pe construcţiile speciale, premierul Victor Ponta a amintit că aceasta va fi redusă de la 1,5% la 1% şi există discuţii cu privire la acele construcţii speciale din agricultură care vor fi exceptate de la plata taxei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.