Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Elisabeta Veress – vernisaj și lansare de album la Muzeul de Artă Cluj
Artista Elisabeta Veress din Cavnic a organizat, în perioada 31 martie – 10 aprilie, o expoziție personală găzduită de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj.
Vernisajul expoziției de pictură „Lumini și umbre din adâncuri” s-a bucurat de o prezență numeroasă a iubitorilor de artă din Cluj, dar și a unor oameni veniți din alte părți, special pentru acest eveniment. Despre lucrările artistei din Maramureș a vorbit Cristina Oprea, doctor în arte vizuale, și artistul Vasile Mureșan.
Prin expoziția „Lumini și umbre din adâncuri”, Elisabeta Veress și-a propus să aducă în fața publicului lucrări inspirate din viața reală și cea spirituală, abordând teme clasice precum: florile, peisajul rural și urban, viața minerilor, dar și o temă personală, cea a porților care se deschid spre univers. Tehnicile abordate sunt variate, pornind de la ulei și acrilic pe pânză, până la tehnici mixte, prin care se urmărește obținerea unor efecte vizuale deosebite.
Vernisajul expoziției a fost urmat de lansarea albumului de artă „Elisabeta Art. Un deceniu de culoare, creație și pasiune pentru frumos la Cavnic”, un volum dedicat fenomenului artistic „Elisabeta Art”, care reunește, în cadrul taberelor de creație de la Cavnic, creatori din diferite colțuri ale lumii. Pe scurt, povestea taberelor de creație din orașul de la Poalele Gutâiului este următoarea: „În 2006, un grup de artiști din cadrul Cercului de creație «Benczur Gyula» din Nyiregyhaza a venit într-o excursie în Maramureș, iar întâmplarea a făcut să se cazeze la Pensiunea Elisabeta, din centrul orașului Cavnic, deținută de soții Elisabeta și Tiberiu Veress.
Încântați de frumusețea locului și de ospitalitatea gazdelor, pictorii au recomandat acest loc și altor artiști, astfel că pensiunea a devenit o adevărată «Casă a artelor plastice».
Mai mult, Elisabeta Veress, soţia lui Tiberiu, a început să se apropie de pictură în urma întâlnirii cu artiștii. Iar destinul artistic al doamnei Veress s-a împletit astfel cu destinul artistic al mișcării de arte plastice din Cavnic. În 2007, Elisabeta Veress s-a înscris la Facultatea de Arte Plastice și Decorative din cadrul Universității de Nord din Baia Mare. A fost un gest extrem de curajos dacă ținem cont că a început facultatea la vârsta de 55 de ani. A absolvit cursurile în 2011, apoi a făcut și un masterat pentru specializare.
Între timp, a devenit membră a Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare și a avut numeroase expoziții personale și colective. Fără îndoială, pe lângă talentul și munca Elisabetei Veress, rezultatele n-ar fi atât de evidente dacă n-ar avea sprijinul total al soțului ei, Tibi Veress, care o susține și o încurajează în tot ceea ce face.
Elisabeta Veress nu a devenit doar un artist plastic de renume internațional, ci, împreună cu soțul ei, au devenit gazdele unui fenomen artistic lăudabil: Taberele Internaționale de Creație «Elisabeta Art», din Cavnic, inițiate în 2011 și ajunse acum la ediția a X-a. Anvergura taberelor a crescut de la un an la altul: au început cu 10 participanți, pentru ca numărul artiștilor să depășească acum 20. Mai mult, Pensiunea Elisabeta a găzduit în timp și taberele artiștilor din cadrul Asociației Artiștilor Plastici Cluj, Târgu Mureș, Turda, și ai Asociației Artiștilor Plastici Szentes și Asociației Artiștilor Plastici Söjtör din Ungaria.
Aceste tabere au devenit și un veritabil mijloc de promovare a Maramureșului, deoarece soții Veress le-au prezentat oaspeților de seamă frumusețile și obiectivele turistice ale locului. Astfel încât, toți cei care au ajuns în taberele de creație de la Cavnic au devenit un fel de «ambasadori» și promotori ai orașului și județului în țară și peste hotare. Bineînțeles că au fost organizate și în Cavnic numeroase evenimente culturale și, nu de puține ori, s-a spus că orașul de la poalele Munților Gutâi a devenit un pol al artei, la inițiativa Elisabetei Veress. După fiecare tabără organizată la Cavnic:, s-au organizat vernisaje și expoziții. De asemenea, artiștii și-au exprimat recunoștința față de soții Veress, oferindu-le de fiecare dată câte o lucrare dintre cele realizate în cadrul taberelor. Așa că, de-a lungul anilor, în colecția «Elisabeta Art» s-au adunat lucrări de la aproape toți artiștii care au trecut prin taberele de creație din Cavnic. Soții Veress au considerat că ar fi bine să împărtășească bucuria existenței acestei colecții de artă, așa că s-a conturat acest album, realizat într-un moment festiv”, se arată în prefața albumului „Elisabeta Art”.