• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 12 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 31 August , 2021

Elisabeta Veress, un destin artistic de poveste

Artista Elisabeta Veress este unul dintre cei mai activi pictori din Maramureș, dar și unul dintre cei mai îndrăgiți organizatori de evenimente consacrate artei plastice din județul nostru, datorită felului în care creează prietenii între artiști, în cadrul taberelor de pictură pe care le organizează.

 

Zilele trecute, au fost expuse, la Muzeul Satului din Baia Mare, lucrările a 17 artiști, în cadrul Festivalului artelor „Repere, Mituri, Identități”. Tablourile au fost realizate anul acesta în Tabăra internațională de creație „Elisabeta Art” din Cavnic. Tocmai de aceea am căutat povestea din spatele acestor tablouri. Ei bine, „vinovatul” în sensul bun al cuvântului este artista Elisabeta Veress, care a devenit, în ultimii ani, unul dintre cei mai activi artiști maramureșeni, dar și omul care reușește să-i apropie pe artiștii plastici în cadrul taberelor de creație pe care le organizează.
Povestea artistei din Cavnic este una atipică în sensul că, deși a avut dintotdeauna abilități artistice, abia în 2007 s-a decis să se apropie la modul serios de pictură. Mai exact, după ce i-a găzduit la Cavnic pe niște pictori din Ungaria și i-a văzut cum lucrează, Elisabeta Veress s-a înscris la Facultatea de Arte Plastice și Decorative din cadrul Universității de Nord din Baia Mare. A fost un gest extrem de curajos dacă ținem cont că a început facultatea la vârsta de 55 de ani. A absolvit cursurile în 2011, apoi a făcut și un masterat pentru specializare. Este membră a Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, iar până acum a avut peste 70 de expoziții personale și colective. A organizat 8 ediții ale Taberei Internaționale de Creație „Elisabeta Art” la Cavnic, unde au fost prezenți artiști extrem de bine cotați din țară și străinătate. De menționat că aceste tabere au fost organizate de cele mai multe ori pe cheltuială proprie, la pensiunea pe care o administrează în Cavnic. Fără îndoială, pe lângă talentul și munca Elisabetei Veress, rezultatele n-ar fi atât de evidente dacă n-ar avea sprijinul total al soțului ei, Tibi Veress, care o susține și o încurajează în tot ceea ce face.  
Vom trece în revistă doar câteva dintre locurile unde au fost prezentate picturile artistei din Cavnic, în cadrul unor expoziții personale și colective: Austria (Holledorf, Viena),  Ungaria (Budapesta, Nyiregyhaza, Sojtor, Zalaegerszeg, Debrecen, Mátészalka), Slovacia (Welky Meder), Carei, Baia Mare, Satu Mare, Sighetu Marmației, Cluj-Napoca, Drobeta Turnu Severin, Târgu Mureș, Turda etc. Bineînțeles că au fost organizate și în Cavnic numeroase evenimente culturale și, nu de puține ori, s-a spus că orașul de la poalele Munților Gutâi a devenit un pol al artei, la inițiativa Elisabetei Veress.

 

Am aruncat o privire prin caietul de impresii de la expoziții, unde am găsit cuvinte cât se poate de concludente despre sentimentele și trăirile pe care le-au stârnit picturile Elisabetei Veress:
„Sensibilitate, echilibru, talent am regăsit în lucrările doamnei Elisabeta și o forță creatoare debordantă ce o să răzbată în timp. Felicitări, sănătate și inspirație!” – Marinela Călușeru

„Cu mult respect și prietenie. Mersi pentru ambianța foarte plăcută. Oameni de calitate!” - Luc Francois, senior chief of protocol House of Prince Paul of România

„Doamna Elisabeta Veress este exponenta unei generații a cărei sensibilitate o redă cu multă finețe și cu mult talent pe pânză. Vine cu spiritul unor locuri și peisaje, filtrează prin propria personalitate culoarea și expresia. Este un exemplu de fericită combinație între forța expresiei și sensibilitatea transpunerii pe pânză a propriei trăiri. Este un om minunat care împrăștie lumină și dragoste în jurul ei” – Dana Gagniuc, Consiliul Județean Maramureș
„Sincere și calde felicitări atât organizatorilor, cât și tuturor artiștilor «căvnicari». Iar ne-ați înălțat sufletele! Multă sănătate, putere de muncă și succese depline! Vă mulțumim! Cu respect și dragoste!” - Bologa Iudit

„Am asistat azi, 3 ianuarie 2019, la un eveniment de suflet, Vernisajul Expoziției de Pictură al doamnei Elisabeta Veress, inspirat din adâncurile subteranului. Este o temă unicat care cinstește memoria mineritului maramureșean, îngropat în 31 decembrie 2006. Tablourile dumneavoastră vor intra în istoria mineritului mara­mu­reșean, alături de florile de mină de la Muzeul de Mineralogie. Felicitări din suflet pentru această pasiune care redă viața subterană și munca nobilă a bravilor mineri. Păcat că alți factori au uitat ce rol a avut în decursul istoriei mineritul din Maramureș” – ing. Nicolae Dicu, fost ministru al Minelor.

 

   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.