Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Eliminarea pensiilor speciale, între propagandă, normalitate și ipocrizie
Săptămâna trecută, Parlamentul a votat eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Evident, toate formațiunile politice și-au asumat această „victorie”, care însă ar putea rămâne una formală. Ce se află, însă, în spatele acestui proiect folosit ca propagandă electorală? Cât de constituțional poate fi și ce economie poate aduce la bugetul de stat, real? Aflați răspunsurile la aceste întrebări în materialul următor.
Eliminarea pensiilor speciale a fost una dintre temele preferate, mai ales ale PNL și USR-Plus, în anul electoral care s-a încheiat. Astfel că, miercuri, când Parlamentul a votat în unanimitate eliminarea pensiilor speciale pentru Parlamentari, poporul a început să aplaude mulțumit. Iar partidele și-au asumat fiecare în parte victoria. De ce? Pentru că, deși existau trei inițiative pe această temă în Parlament, respectiv a PNL, USR și PSD, cea care a fost votată de toți parlamentarii (cu excepția celor din UDMR care s-au abținut) a fost inițiativa social-democraților. La fel de adevărat este că tot PSD a introdus această inițiativă, pe care acum au eliminat-o. Evident, acesta a fost și „laitmotivul” exploatat intens de USR și PNL, care voiau să-și aroge ei victoria. În final, însă, au reușit să impună niște amendamente și, probabil, să puncteze puțin, afirmând că și-au îndeplinit promisiunea electorală.
Numai că, dincolo de sloganuri ieftine și de ipocrizie, această inițiativă, normală într-un stat care își respectă cetățenii, riscă să rămână una formală. Motivele sunt simple și țin de constituționalitate sau, mai bine zis, de lipsă de constituționalitate. De exemplu, potrivit amendamentelor introduse, pensiile parlamentarilor aflate în plată ar trebui să se sisteze. Or, toată lumea știe că legea nu se poate aplica retroactiv. De aceea, Curtea Constituțională ar putea să o declare, ca și în trecut, neconstituțională. Iar dacă legea va dispune doar pentru viitor, nu se mai aplică mult trâmbițata economie de 10 milioane de euro. Nu acum. Se va aplica cândva, peste câțiva ani, când actualii parlamentari vor ieși la pensie.
O altă ipocrizie este că, odată cu această eliminare, clasa politică încearcă să demonstreze poporului că a rezolvat problema pensiilor speciale. Or, nu e deloc așa, pentru că pensiile speciale ale parlamentarilor reprezintă doar puțin peste un procent din totalul pensiilor speciale, care, iată, rămân neschimbate.
Ba mai mult, filmul „triumful democrației și al normalității” a mai fost pus în scenă de Parlament în urmă cu vreo doi ani. Atunci, ca și acum, toți parlamentarii au votat eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, dar legea a fost declarată neconstituțională. Scenariul se poate repeta întocmai. Așa că, să nu ne bucurăm prea curând.
„Eu am mai văzut filmul ăsta în legislatura trecută de două ori. Două legi, ambele votate cu mâna sus de tot Parlamentul, care nu au produs efecte, pentru că după aceea au fost atacate la CCR și s-a constatat că sunt neconstituționale. Actualul proiect, care a fost amendat și care prevede inclusiv oprirea celor aflate în plată, din punctul meu de vedere, va avea mari probleme de constituționalitate”.
Florin Roman, deputat PNL
„Vă rugăm frumos, astăzi cred că toți vom vota să renunțăm la aceste indemnizații și vă invit mâine să dați o ordonanță și să mergeți cu dreptatea până la capăt și să eliminați restul pensiilor speciale”.
Marcel Ciolacu, PSD
„Amendamentele astea care ar putea fi neconstituționale au fost depuse de USR PLUS. Mă bucur să anunț că inițiativa PSD este cea care va fi supusă pentru aprobare”.
Alfred Simonis, PSD
„Nu e drept ca parlamentarii să își dea pensii speciale, în timp ce românii trăiesc cu pensii mici. Astăzi trebuie să fie doar primul pas. Trebuie să facem ordine în legislația pensiilor”.
Ludovic Orban, PNL
„Azi PSD recunoaște că pensiile speciale inventate de ei sunt o rușine. Astăzi acest Parlament aduce puțină demnitate și onoare acestei țări. Astăzi reparăm puțin dintr-o reparație uriașă de care are nevoie România. În lunile și săptămânile următoare, se va lupta ca pensiile speciale, în număr cât mai mare, să fie eliminate”.
Dan Barna, USR
„Am promis în campanie că vom vota eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Nu avem altă opțiune decât
de a vota pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor”.
George Simion, AUR
„Considerăm că această eliminare trebuie făcută împreună cu toate celelalte categorii. Toate inițiativele heirupiste de acest gen au fost declarate în trecut neconstituționale de CCR. Trebuie să fim cumpătați și să găsim soluții legale și constituționale. Nu putem asista la decizii politice de fațadă. Parlamentarii UDMR nu vor vota”.
Lorand Turos, UDMR
Aleșii recunosc că eliminarea pensiilor speciale în cazul lor reprezintă un gest simbolic și nu are un impact major pentru bugetul național. Peste 800 de parlamentari încasează pensii speciale, care nu sunt bazate pe contributivitate, iar
valoarea acestora este de peste 53 de milioane de lei anual. Legea 96/2006 prevedea că parlamentarii cu trei mandate încheiate să încaseze pensie specială „în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”. Aceste venituri scad cu 20% pentru parlamentarii cu două mandate și cu 40% pentru cei cu un singur mandat încheiat.
Pensiile parlamentarilor variază în funcție de numărul de mandate și de funcția deținută, cea mai mare fiind în jurul a 12.000 de lei.
Cea mai mare pensie în plată în România este de peste 78.000 de lei și aparține unui fost procuror și șef de penitenciar.
Parlamentul a adoptat anul trecut două proiecte de lege: primul a vizat eliminarea tuturor pensiilor speciale, iar cel de-al doilea, impozitarea lor cu 85%.
Ambele au fost respinse de Curtea Constituțională.