• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Mai , 2018

Educație prin filme documentare

Proiectul „Educație prin film documentar” al scriitorului dr. Nicoară Mihali continuă cu o nouă serie de filme, atât pentru clasele primare și gimnaziale, cât și pentru elevii din licee. Tema de anul acesta este una foarte generoasă, vorbește despre pasiuni și dorințe ale elevilor de la vârste fragede, pe care și le urmăresc, și în cele din urmă vor deveni profesiuni de credință pentru întreaga lor viață. Este vorba de filme obținute de dr. Nicoară Mihali datorită colaborării cu Astra Film Sibiu. Până la începutul vacanței de vară se estimează că filmele vor fi vizionate de 4 mii de elevi, dar proiecțiile vor continua din toamnă. Anul acesta au fost implicate în proiect 24 de școli din Baia Mare, la care se adaugă Şcoala Dumbrăvița, Seini și Copalnic Mănăștur. Dacă ar fi să facem un calcul, în cei 10 ani de când dr. Nicoară Mihali derulează acest proiect, în total, cu județele Sălaj și Satu Mare, s-a depășit numărul de 100 de mii de spectatori.


Pentru tinerii din licee este pregătit un film care se numește „Fața nevăzută a Internetului”. „Este un film de dezbatere, care îi surprinde pe tinerii dornici să găsească cât mai multe informații despre noua eră a organizării societății. Filmul te cutremură pentru că vorbește despre subteranele Internetului, despre subteranele rețelelor de informații ale lumii. Acest film care a luat mai multe premii internaționale va rula pentru trei Colegii importante din Baia Mare. După ce vizionezi acest film, nu-ți vine să renunți la Internet, dar îți dai seama că va veni o monedă virtuală, vor muri băncile, că unii oameni luptă pentru intimitatea persoanelor, iar alții sunt niște anarhiști care combat guvernele lumii și exploatează cât mai mult libertatea persoanei. Practic, este o luptă între real și virtual. Indivizii aceștia vor să creeze o piață mondială cu ajutorul Internetului, în care bancnotele și băncile nu vor mai exista, și nu se va mai avea nevoie de ele. Dar filmul vorbește și despre cât de ușor, printr-un simplu click, un copil bine intenționat se poate întâlni cu o lume a prostituției, a drogurilor, a crimei, a pedofiliei. Filmul trage un semnal de alarmă și deschide un subiect important care poate fi dezbătut la orele de dirigenție”, explică dr. Nicoară Mihali.

Celelalte filme documentare din seria din acest an sunt un fel de călătorii în mai multe țări ale lumii, mai mult sau mai puțin dezvoltate. „Filmul «Cim­poierul» este despre un scoțian care se pregătește la cimpoi să cânte în fața Reginei Angliei. Deși la început nimeni nu-i prea dă șanse că va ajunge să cânte în fața Reginei, dar printr-o voință de fier reuşeşte și la vârsta de 10 ani dă concert în fața Reginei. Un alt film vorbește despre un copil din Germania, care participă la concursuri de karting și visează să ajungă un mare pilot. Toate sunt filme despre ambiție și voință, despre dorința de a învinge greutățile. Sunt vreo 12 filme pentru elevii până la 14 ani, iar pentru cei mai mari, până la 18 ani, sunt trei filme. Toate sunt obținute de la Astra Film Sibiu. Un alt film tulburător este despre tinerii din Ghana, Africa. Ei nu știu de școală ci singura lor dorință este să ajungă să poată să apere satul de animalele sălbatice, iar la 15 ani se maturizează forțat și sfatul bătrânilor hotărăște să intre și ei în rândul războinicilor, iar din acea clipă viața le devine mult mai grea, dar existențial devine mult mai ușoară”, spune dr. Nicoară Mihali.

Toate aceste filme îi va reuni pe tinerii din Baia Mare în perioada 7 – 11 mai în sala Teatrului de Păpuși, între orele 9 – 12 pentru clasele de gimnaziu, iar între orele 12 – 14 pentru proiecțiile destinate liceenilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.