• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Aprilie , 2019

După treizeci de ani

Întrebare: Au trecut trei decenii în aventuroasa economie de piaţă. Cum stă Maramureşul în acest moment?

Răspuns: Structura economică este alta faţă de sfârşitul secolului trecut. Deci măsurile sau nemă­su­rile luate au avut, pe termen mediu, rezultate, bineînţeles, scă­zând durerile facerii unei economii bazate pe concurenţă (pentru a elimina mitul reluării activităţii miniere, putem afirma că mineri maramureşeni capabili de a relua activitatea minieră nu mai există. Mineritul este o meserie grea şi periculoasă şi nu este identică de a coborî în subteran şi a reveni îm­pingând vagoneţi. Este o ştiinţă care se învaţă ani de zile).

Î.: Se cunoaşte că la începutul anilor ’90 a apărut legislaţia care să stimuleze libera iniţiativă. Care a fost efectul ei în Maramureş?
R.: Începem cu legislaţia care transforma întreprinderile (care în ’89 erau cu capital de stat) în agenţi economici. A fost un şoc pe care nu l-au trecut majoritatea întreprinderilor. Aici aveau dreptate cei care pe foştii directori nu-i considerau capabili de a răspunde la aceste provocări. Din păcate, nici cei numiţi de „revoluţie” în funcţii de conducere nu aveau habar de răspunderea pe care o incumbă scaunul de manager. Asta s-a văzut la „marea privatizare”, care s-a finalizat în multe cazuri cu eşecuri, cel puţin pentru români.

Î.: O evoluţie a apetitului ma­ramureşenilor pentru economia de piaţă poate să rezulte din numărul firmelor cu bilanţ după anul înmatriculării?!
R.: Statisticile arată o exuberanţă în anii ’90 de a înfiinţa firme. Apetitul a fluctuat. Astfel, dacă în 1991 s-au înregistrat aproape 400 de firme, tendinţa scade în ur­mătorii doi ani, pentru ca să apară un vârf în anul 1994. Urmează o perioada de lâncezire, între 1995 şi 2002, pentru ca să urmeze un trend ascendent culminând cu anul 2017, an în care se înregistrează 1.207 firme. Cei umblaţi prin politică pot să suprapună această fluctuaţie cu politicul care guverna la acea perioadă România. Ori­cum, structura întreprinderilor noi arată o maturizare a forţei de muncă şi conştientizarea ei că ajutorul spre supravieţuire depinde de fiecare în parte.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.