• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 01 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Iunie , 2024

După alegerile din 9 iunie Muzeul De Artă trebuie să revină Băii Mari. Ștrebeli și gașca de cucoane ciufute trebuie să plece

Alegerile din 9 iunie au trecut. Avem o nouă conducere a județului, a Băii Mari. A venit momentul ca nesimțiții care au pus mâna pe Muzeul de Artă din Baia Mare să plece. Robert Ștrebeli trebuie să răspundă pentru multe porcării făcute în instituția pe care o conduce de câțiva ani. O conduce e un fel de-a spune.

Muzeul de Artă din Baia Mare este al băimărenilor, al maramureșenilor și nu vom permite niciodată ca o mână de minoritari să dispună de el. În ultima perioadă, s-au întâmplat multe la muzeu. Vom încerca să prezentăm cititorilor GAZETEI o parte din aceste probleme.

 

Pentru început, recent a fost vernisată expoziția „Grădinile palatului”, adusă de la Art Safari -București. Pentru cititorii noștri, menționăm că această expoziție a costat nu mai puțin de 30 de mii de euro. Bani care au fost plătiți, după cum se vorbește, din pușculița județului. Trebuie spus că o astfel de expoziție, cu lucrări valoroase, trebuie asigurată, trebuie plătit transportul și multe altele. Probabil prețul de 30 de mii euro este unul corect. Dar nu este corect următorul fapt. Expoziția a fost adusă pentru a prezenta fețele unora și altora.

 

Cei de la Art Safari știu să protejeze lucrările pe care le au. Cei de la Muzeul de Artă Baia Mare își bat joc de lucrările aflate în patrimoniu. Robert Ștrebeli a împrăștiat expoziția permanentă a muzeului în patru zări. Multe dintre lucrările valoroase încă nu au fost returnate. De exemplu, a dus sculpturile lui Vida Gheza la Timișoara și la București. Lucrările au fost înghesuite într-o mașină și transportate ca niște saci de cartofi, la piață. Mizerabil! Fără taxe, fără asigurări. Lucrările marelui Vida Gheza au fost lăsate în soare, lumină, praf și manevre greoaie la încărcat și descărcat. Adică, a fost o crimă întreprinsă asupra unor lucrări de patrimoniu. La fel s-a procedat și cu tablourile luate din colecția permanentă și duse de la Oradea, la Tg. Mureș și cine mai știe pe unde.

Este inacceptabil ca expoziția, pe care Tiberiu Alexa și specialiștii muzeului au pregătit-o ani de zile, să fie distrusă de o mână de mișei în frunte cu Ștrebeli.

 

Muzeul de Artă este pe râpa dezmembrării. Mulți dintre angajați se gândesc să plece de acolo, deoarece nu mai suportă presiunile la care sunt supuși.

Ștrebeli și grupul de amazoane culturale ce îi fac treburile își bat joc de angajații de la muzeu. Peste tot este frica de a nu fi dat afară, peste tot se strigă, se vorbește urât, sunt urmăriți oamenii prin toate mijlocele. Dumnezeule! Suntem în anul 2024 și individul ăsta verifică cine vorbește, cu cine vorbește, ce spune și așa mai departe. Angajații se duc acasă ca de la închisoare. Nici pe vremea comuniștilor nu se proceda așa. Și suntem într-o instituție de cultură.

 

Mai mult, Ștrebeli promovează interesele maghiare în zona de cultură a Băii Mari. Iată ce avea postat individul pe rețelele sociale cu ceva vreme în urmă.

 

„Școala de pictură Nagybánya este considerată leagănul picturii maghiare moderne, care s-a dezvoltat în colonia de artiști Nagybánya din 1896 și și-a încheiat funcționarea abia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La școală, multe figuri importante ale noii generații de pictori maghiari s-au întors, deoarece era mai ieftin să mergi la Nagybánya decât la Paris, iar artiștii știau că înșiși profesorii din Nagybánya au studiat în capitala Franței. Fondatorii școlii au fost Simon Hollósy, István Réti, Károly Ferenczy, János Thorma și Béla Iványi-Grünwald, iar în zidurile școlii au fost creați pictori care au fost în fruntea picturii europene”, apare un text în maghiară, din care aflăm că Șterbeli a vorbit ungurilor de pretutindeni despre Școala de pictură de la Baia Mare care ar fi încetat după al Doilea Război Mondial. O teorie pe care maghiarii o promovează intens. Din păcate, de când este Ștrebeli manager, aceste elucubrații sunt tot mai prezente.

 

În acest sens, asistăm la un atac al minoritarilor și asupra Coloniei Pictorilor. Un viceprimar, care este de etnie maghiară și se pare că e văr cu Ștrebeli (cum se adună vulturii) devorează cultura românească din Baia Mare. Ștrebeli nu este un vultur, el e o biată cioară ce răspunde la comenzi venite de mai sus. De aici și de pe dincolo. Și legat de acest subiect Ștrebeli are opinii pe care le expune maghiarilor de pretutindeni.

 

„Deși al Doilea Război Mondial a pus capăt pentru o vreme coloniei de artiști, astăzi artiștii plastici lucrează din nou în colonie, întrucât primăria închiriază câteva studiouri pentru care poți aplica. Au fost omisiuni în sistemul comunist, când artiștii nu făceau ceea ce voiau, dar în afară de asta au avut întotdeauna libertate, și chiar și în sistemul comunist au putut să facă întâmplări și spectacole contemporane la Nagybánya”, a amintit Róbert Strebeli. Potrivit șefului muzeului, „deși fosta școală de pictură din Nagybánya a încetat să mai existe, prezența artiștilor care lucrează este inevitabilă. În expoziția actuală a muzeului, pot fi vizualizate 325 de picturi create de membrii școlii de pictură Nagybánya, dar mai sunt în stoc 4.700 de comori de artă. Din aceasta, sunt organizate expoziții temporare sau expoziții itinerante pentru a prezenta colonia de artiști Nagybánya în lume. El a spus despre tabăra artiștilor, renovarea locației acesteia a început în urmă cu aproximativ zece ani, iar zece studiouri au fost restituite artiștilor în urmă cu câțiva ani”. Asta e postarea pe același site maghiar în care Ștrebeli vorbește despre Colonia pictorilor. Cea pe care maghiarii vor să pună mâna. Că Muzeul de Artă e deja luat.

 

Concluzii

Alegerile au trecut. O nouă conducere la Consiliul Județean a fost aleasă democratic de către maramureșeni, băimăreni.

Știm că sunt multe probleme care trebuie rezolvate, dar credem că situația de la muzeu este una dintre priorități. Să salvăm ce se mai poate. Cerem conducătorilor să dispună ca toate picturile din colecția permanentă ce au fost împrăștiate prin țară, dar și prin birourile unora, să fie aduse de urgență în Baia Mare. Cerem ca expoziția permanentă să fie repusă în spațiul adecvat. Să fie respectate cerințele de conservare și de protejare a picturilor și lucrărilor de artă din această colecție. Cerem ca artiștii români să revină pe simezele băimărene.

Cerem să fie verificate la sânge toate achizițiile din mandatul Ștrebeli. Cerem să fie verificate de poliție, de DNA, lucrările suspectate a fi falsuri, dar achiziționate pe bani mulți din buget.

Cerem ca specialiștii din Baia Mare, sunt și aici, să fie aduși pentru a vedea dezastrul făcut de o echipă de nepricepuți. Și să fie luate măsurile care se impun.

Va urma.   

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.