• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 August , 2016

Dumbrăviţa verde - ediţia a VI-a

 „Dumbrăviţa Verde”, proiectul de ecologizare a satelor şi cursurilor de apă din comuna Dumbrăviţa a ajuns la cea de-a şasea ediţie. În acest an, proiectul s-a derulat în perioada 1-4 august şi s-a bucurat de o prezenţă numeroasă din partea elevilor şi cadrelor didactice.

 

 

De şase ani, UAC Europe şi Asociaţia NEMUS organizează o acţiune educativă, de ecologizare a tuturor satelor şi cursurilor de apă din comuna Dumbrăviţa, intitulată sugestiv „Dumbrăviţa verde”. Ediţia din acest an s-a derulat în perioada 1-4 august şi a avut un număr considerabil de participanţi: 50 de elevi  din întreaga comună şi cadrele didactice: Pop Maria Elena, Bârda Maria, Dănila Mihaela, Delescu Maria, Conţ Gabriela Maria.

Şi în acest an, coordonatorul acţiunii a fost Alexandra Nicolici, iar Rita Ilieş i-a însoţit pe copii în fiecare zi. Programul de ecologizare a fost condesat în trei zile pline de activităţi şi satisfacţii.

 

Luni, după întâlnirea informală, împărţirea echipelor şi a materialelor de lucru a început ecologizarea satului Chechiş, iar în a doua parte a zilei, după pauza de prânz a fost ecologizat satul Cărbunari. Ziua de marţi a fost dedicată ecologizării satelor Şindreşti şi Dumbrăviţa, iar a treia zi ecologizării localităţilor Unguraş şi Rus. În cea de-a patra zi, toţi participanţii au fost premiaţi de UAC Europe şi Asociaţia NEMUS, iar finalul acţiunii a fost sărbătorit cu o petrecere la care au fost invitaţi şi copiii participanţi la Tabăra UAC Europe pentru copiii angajaţilor.

Altfel spus, o ediţie foarte reuşită, felicitări tuturor!

 

Corina Mulea, PR&Office Manager UACE, cea care a iniţiat acest proiect şi l-a organizat an de an, spune că „deşi Dumbrăviţa verde a ajuns la cea de-a şasea ediţie, mă bucur că elevii care participă la acest proiect sunt la fel de entuziasmaţi ca în primul an, fiind chiar mai motivaţi datorită faptului că rezultatele sunt vizibile.

În fiecare an găsim tot mai puţine gunoaie, ceea ce arată că Dumbrăviţa a devenit o comună tot mai verde, iar locuitorii comunei arată mai multă grijă pentru mediul înconjurător. Îi felicit pe toţi participanţii la proiect, elevi şi cadre didactice, care nu doar au făcut curăţenie şi ecologizare în toate satele şi pe cursurile de apă, dar duc mai departe în familie şi în grupul de prieteni mesajul respectului pentru mediu şi păstrării curăţeniei. Le mulţumesc tuturor şi îi aşteptăm din nou anul viitor la o nouă ediţie Dumbrăviţa verde”.

 

 

Părerile participanţilor

 

Costin Andrei: „Mi-a plăcut Dumbrăviţa verde pentru că ne-am distrat, mi-am făcut mulţi prieteni şi mai ales că am făcut curăţenie şi am ajutat mediul înconjurător”.

 

Ciocotişan Dănuţ: „Mi-a plăcut să vin la această ecologizare deoarece am ajutat şi eu la curăţenia comunei”.

 

Ciocotişan Adriana: „Mi-a plăcut această acţiune pentru că ne-am distrat, am făcut curăţenie şi am ajutat mediul înconjurător să fie mai sănătos”.

 

Nichita Răzvan: „M-am întâlnit din nou cu prietenii, cu colegii, cu doamnele profesoare şi am putut să ajut la curăţenia comunei”.

 

Cotuna Cristina: „Am făcut curăţenie în toată comuna şi poate că anul viitor oamenii din comună nu vor mai face mizerie”.

 

Roman Valentin: „Mi-a plăcut acest proiect pentru că ne-am distrat şi am lăsat în urma noastră o Dumbrăviţa Verde”.

 

Pop Ştefan: „Părerea mea este că această acţiune de voluntariat este foarte bună şi sper să continue”.

 

Andrei Mureşan: „Mi-a plăcut această acţiune pentru că toţi copiii de la şcolile din comună au lucrat în echipă şi s-au şi distrat.

 

Chiver Anemona: „Mi-a plăcut deoarece mi-am făcut prieteni noi, în toate zilele am curăţat comuna, atât pe ploaie, cât şi pe căldură insuportabilă, mi-ar plăcea şi la anul să se organizeze o astfel de acţiune, dar să nu mai avem ce curăţa”.

 

Pop Florina: „Îmi place această acţiune deoarece protejăm natura”.

 

Nichita Vlad: „Această tabără a fost una frumoasă, deoarece am fost cu colegii pe perioada vacanţei, dar am şi muncit. Ne-am distrat şi am făcut o activitate educativă”.

 

Cetăţean Melissa: „În acest proiect am întâlnit multe persoane deosebite, m-am bucurat văzând că oamenii ştiu să şi păstreze curăţenia. Mulţumesc sponsorilor UACE”.

 

Măgurean Antonia: „Cel mai mult la Dumbrăviţa verde mi-a plăcut că ne-am distrat şi ne-am făcut noi prieteni”.

 

Lupan Ioana: „A fost un proiect minunat şi distractiv, am trăit experienţe plăcute alături de colegii mei”.

 

Măgurean Domnica: „În această tabără a fost bine, am legat prietenii, am făcut curat şi vreau ca Dumbrăviţa verde, verde să rămână”.

 

Vari Gabriela: „Mă bucur că am avut oportunitatea să particip la această activitate. Este foarte bine că gunoaiele sunt din ce în ce mai puţine. Dovadă de civilizaţie”.

 

Costin Matei: „Această tabără a fost una de succes deoarece am contribuit la ecologizarea comunei”.

 

Dănilă Camelia: „Mi-a plăcut Dumbrăviţa verde deoarece m-am distrat şi mi-am făcut noi prieteni”.

 

Pamela Paşca: „Mi-a plăcut Dumbrăviţa verde, m-am distrat cu prietenii, dar am şi curăţat satele ”.

 

 

Ştiaţi că?

 

- O cutie de aluminiu dispare natural în 100 de ani. Cojile de banane şi cotoarele de mere dispar în 2 ani. Pungile din plastic dispar în aproape 30 de ani.

- Sticlele din plastic nu se biodegradează complet niciodată. Ele se descompun în granule care sunt mâncate de diverse vietăţi ca peşti, păsări sau viermi şi rămân în stomacul lor până când acestea mor.

- Mucurile de ţigară dispar în 2 ani, însă conţin chimicale periculoase care afectează solul atunci când se descompun.

- Dacă o familie obişnuită ar recicla toate recipientele din sticlă folosite timp de un an, energia economisită ar putea alimenta televizorul lor circa 100 de ore.

- Hârtia este reciclabilă, dar un funcţionar obişnuit aruncă la gunoi 55 – 70 de kilograme de hârtie pe an.

- Este nevoie de 200 de ani pentru ca un scutec de unică folosinţă să se descompună.

- Fiecare sticlă de 1,5 litri de Coca Cola reciclată economiseşte destulă energie pentru a alimenta un bec de 60 de wati timp de 6 ore.

- La reciclarea hârtiei se foloseşte mai puţină energie şi apă decât la fabricarea hârtiei din materie primă.

- Pungile din plastic şi alte deşeuri din acelaşi material, aruncate în ocean, omoară 1.000.000 de exemplare din speciile de acvatice, în fiecare an.

 

 

Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe, i-a felicitat pe toţi participanţii la Dumbrăviţa Verde şi a explicat că efectele acestui proiect educativ se văd în fiecare an prin scăderea cantităţii de gunoaie: „datorită implicării voastre, Dumbrăviţa devine tot mai verde şi mai curată în fiecare an. Mă bucur să văd că, anual, avem de colectat tot mai puţine gunoaie, asta înseamnă că lumea apreciază efortul vostru şi mesajul vostru de a respecta mediul înconjurător şi de a-l păstra curat. Dumbrăviţa Verde este unul dintre cele mai longevive proiecte ale UAC Europe şi Asociaţiei Nemus şi cu siguranţă  îl vom continuă şi în viitor”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.