• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 22 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Noiembrie , 2017

Drumul spre un Spital de elită. Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare

Maramureşul a avut zeci de ani o economie bazată pe minerit, metalurgie şi industria prelucrătoare. În perioada de dinainte de 1989 nu s-a ţinut cont de poluare, iar nordul ţării a devenit un pol al poluării în România şi nu numai. În timp, efectele acestei situaţii a dus la apariţia bolilor profesionale, în special cele pulmonare.

De aceea, înfiinţarea unei unităţi medicale specializate pe afecţiuni ale aparatului respirator s-a impus încă din anii ’60.

 

Zeci de ani, la Spitalul de boli pulmonare s-au tratat bolnavii afectaţi de poluare, de condiţiile din industria minieră şi metalurgia nordului. Dar, odată cu schimbarea de după Revoluţie, şi acest spital, singurul de specialitate din Maramureş, a mărit treptat oferta medicală şi a serviciilor. În momentul de faţă, Spitalul de Pneumoftiziologie este o unitate medicală ce se modernizează continuu şi care oferă posibilităţi de tratare a unei palete de afecţiuni mărite faţă de anii trecuţi. Managementul, profesionalismul medicilor şi a cadrelor medicale medii fac ca Spitalul de Pneumoftiziologie să fie soluţia cea mai potrivită în situaţia nedorită a unor afecţiuni complicate, în special cele pulmonare. Vă prezentăm un scurt istoric al Spitalului şi vom puncta unde s-a ajuns şi ce mai trebuie făcut pentru ca bolnavii să dispună de toate condiţiile unei unităţi medicale moderne, ancorată în realităţile anului 2017.     

 

 

Prin decizia nr. 625 din 26.IV.1965 a Sfatului Popular al Regiunii Maramureş s-a aprobat înfiinţarea unui Spital de boli pulmonare cu 225 de paturi în oraşul Baia Mare, cu un dispensar T.B.C.
A funcţionat sub denumirea de Spital de boli pulmonare de la înfiinţare, iar din anul 1991 sub denumirea de Spital T.B.C.

Spitalul a funcţionat cu secţii de Ftiziologie adulţi, Pneumologie, Ftiziopediatrie, Chirurgie, Policlinică, Ambulator, Supuraţii.
A funcţionat şi secţia oncologie aparţinând Spitalului Judeţean Baia Mare. Din anul 1996, funcţionează ca Spital de Pneumoftiziologie cu 300 de paturi, cu secţii de Pneumoftiziologie, o secţie de chirurgie toracică, cu un compartiment A.T.I. cu paturi în cadrul secţiei chirurgie toracică.

În perioada 1996-2006, numărul de paturi s-a redus de la 300 la 270, aşa cum funcţionează şi în prezent, cu 3 secţii de Pneumoftiziologie, o secţie Pneumoftiziologie pediatrică, secţie de chirurgie toracică şi un compartiment A.T.I. conform anexei nr. 2 la Ordinul nr. 266/2003.

Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare, este o unitate cu personalitate juridică şi funcţionează în noua structură conform ordinului M.S.P. nr. 266/2003, anexa 2 şi adresa M.S.P. 11/A/18. 865/2003, în subordinea Autorităţii de Sănătate Publică a Judeţului Maramureş.

Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare are implementat şi menţine un sistem de management al calităţii conform condiţiilor din standardul ISO 9001:2008, pentru activităţi de asistenţă spitalicească specializată: pneumologie (copii şi adulţi), chirurgie toracică, explorări funcţionale şi endoscopie bronşică, laborator radiologie medicală şi imagistică (ecografie), laborator analize medicale, farmacie, bloc alimentar, ambulatoriu integrat şi dispensar TBC şi medicină internă.
Laboratorul de analize medicale din cadrul spitalului are şi acreditarea Asociaţiei de Acreditare din România – Renar, prin care satisface cerinţele SR EN ISO15189/2013.
Din 2010, Spitalul funcţionează cu 210 paturi în specialităţile pneumologie, pneumoftiziologie, chirurgie toracica conform ord. M.S. 635/01.06.2010 şi avizelor Ministerului Sănătăţii.
Din 05.02.2013, s-a schimbat denumirea spitalului în Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare.
Din martie 2015, s-a modificat structura Spitalului prin crearea a două noi compartimente: Compartimentul de Recuperare Medicală Boli Respiratorii şi Compartimentul de Îngrijiri Paliative. S-au înfiinţat 8 paturi de spitalizare de zi şi 5 paturi pentru însoţitori cu avizul conducerii Ministerului Sănătăţii şi cu aprobarea Consiliului Local Baia Mare. Aceasta este prezentarea istoricului Spitalului. Ce a fost.

Pentru prezent și pentru viitorul acestei unități medicale am fost la fostul Spital TBC pentru a vedea și pentru a vorbi cu cei care conduc, cei care lucrează și fac performanță aici.

 

Am ajuns la Spital într-o zi ploioasă. Picăturile de ploaie rece ne-au adus aminte de Bacovia. Am urcat scările pe micul deal pe care este așezat Spitalul și cu o curiozitate mare am intrat pe porțile acestuia. Înăuntru, o agitație specifică unei unități medicale, un du-te vino care te amețește dacă ești pentru prima dată aici. După câteva minute am realizat că pe lângă aglomerația de la cabinetele medicale, Spitalul este într-o „agitație pozitivă” generată de munca de modernizare. Se văd lucruri noi, se văd semnele managementului și o dorință de modernizare a unei unități medicale ce a avut un destin cu suișuri și coborâșuri de-a lungul anilor. Dar prima îmbunătățire vizibilă este felul în care se lucrează. De la asistente până la medici există o preocupare permanentă ca cei ce vin în Spital să fie mulțumiți de serviciile primite. Toată această activitate susținută este generată și susținută de Primăria Baia Mare, Consiliul Local, primarul Cătălin Cherecheș. Unitatea medicală se află în subordinea administrației locale și se află pe agenda de lucru a primarului.

În cabinetul managerului se aud zgomote de undeva de sus, zgomot de polizor sau ceva ce taie. Gabriela Hofer este înconjurată de dosare, de hârtii, se pregătește documentația pentru procesul de acreditare a Spitalului.

„Am preluat mandatul pe trei ani, în septembrie, anul trecut, iar după perioada de acomodare cu realitățile de aici am început să lucrăm la aducerea acestui Spital la standardele medicale cerute și dorite de toată lumea. Cel mai important sprijin a venit din partea Primăriei și a Consiliului Local. După ce am văzut, după ce am cunoscut echipa cu care lucrez am făcut un plan de management, altul decât cel pe care mi l-am propus, unul mai complex și mai complet. Am făcut o strategie pentru anii 2017-2020 în care am cuprins investițiile eșalonate și am făcut o planificare a bugetului. Pentru 2017, am încercat să acopăr și să completez toate serviciile care erau deficitare. Am început cu radiologia care este foarte importantă în Spital, având în vedere specificul nostru. Apoi, am început să dotăm Laboratorul de analize medicale cu aparatură mai modernă. Dar, în același timp, am început să îmbunătățim condițiile de muncă și relația interprofesională. Am reabilitat partea de vestiare în care nu se mai investise de peste 30 de ani, am asigurat echipamente de protecție și continuitate la bonurile de masă. Relația cu personalul este foarte importantă, la fel cum este relația cu pacienții ce vin la noi în Spital. În acest sens am finalizat lucrările începute de vechiul manager pe partea de reabilitare saloane. Alături de aceste mici investiții, împreună cu Primăria am depus un proiect de reabilitare termică pentru creșterea eficienței energetice. Prin acest proiect se va aduce Spitalul la nivelul celorlalte două Spitale din Baia Mare. Odată cu reabilitarea termică sunt incluse lucrări de interior. Vor fi schimbate toate geamurile, ușile, toate instalațiile electrice, de apă caldă, apă rece. În paralel, noi, cu sprijinul Primăriei vom efectua celelalte lucrări de care Spitalul va avea nevoie. Îmi doresc ca în anul care vine să creștem calitatea serviciilor medicale cu 50%.

În acest an am achiziționat pentru Laborator microscoape performate, iar pentru anul viitor avem în vedere achiziționarea altor două aparate performante pentru ca Laboratorul să poată efectua toată gama de analize necesare. Laboratorul este acreditat RENAR și dorim să ne mărim gama de analize efectuate. Orice cetățean din Baia Mare va putea să își efectueze orice analiză de care are nevoie. A fost achiziționat un aparat la Radiologie, de ultimă generație, și putem face examene radiologie pentru mult mai multe afecțiuni, în afara celor pulmonare. Datorită acestui aparat avem acum program la Radiologie non-stop. Până acum era un program în două schimburi.

Sunt multe lucruri de spus. Am realizat o parcare pentru personal, până de curând cei ce lucrau la Spital își parcau mașinile în parcările blocurilor din jur. Acum avem parcarea noastră cu 40 de locuri.

Am modernizat bucătăria. Din decembrie vom avea tăvi termoizolante care vor păstra mâncarea caldă. Se va găti doar pe bază de marmite, pe bază de copt. La noi în bucătărie nu se prăjește nimic. Avem cuptoare moderne, avem hote, am asigurat pardoseala, am mai pus o cameră frigorifică. Bucătăria Spitalului va arăta foarte modern. Anul viitor dorim să scoatem acreditare HHCPP, ceea ce va fi o acreditare europeană. Important este că nu vom mai servi mâncare cu caserole, veselă așa cum știm. Va fi modern”, ne-a spus Gabriela Hofer, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare.

 

 

Directorul medical al Spitalului, Cristina Cucu este un medic cu mare experiență. Știe tot despre Spital și personalul pe care îl coordonează. 

 

„Oferim servicii de îngrijire a patologiei pulmonare de foarte mulți ani pentru pacienții din Maramureș și chiar din județele din jur. Avem servicii pentru persoane adulte, cât și pentru copii. Îngrijim toată gama de afecțiuni pulmonare. Trebuie menționat că de doi ani am deschis o secție de recuperare medicală respiratorie care se adresează pacienților cronici oferind kinetoterapie respiratorie, tratament bronhodilatator. Avem personal calificat și avem un program multidisciplinar. Spitalul are și alte tipuri de intervenții. Secția de pneumologie care asistă pacienții în zona acută. Avem și un serviciu de Ambulatoriu. Cabinetele de aici asigură primirea pacienților, diagnosticul și internarea acestora în serviciile de spitalizare de zi, internarea continuă sau rezolvarea cazului în urma consultației.

Spitalul are un platou tehnic, radiologie cu aparate de radiologie digitală, Laboratorul care dezvoltă servicii specifice, dar avem o preocupare pentru dezvoltarea paletei de investigații care susțin diagnosticul și monitorizarea pacientului. Avem un serviciu de chirurgie, un serviciu de terapie intensivă pentru pacienții internați în Spitalul nostru. Și ar mai fi de spus că avem un serviciu de Îngrijiri paliative. Desigur, vom continua să îmbunătățim calitatea actului medical și confortul oferit pacienților care vin la Spitalul nostru”, a spus directorul medical, dr. Cristina Cucu.

 

Pe lângă secțiile de Pneumologie ce sunt deservite de medici de excepție, sunt două compartimente foarte importante pentru Spital, dar și pentru pacienți: Radiologia și Laboratorul de analize medicale.

„În cadrul Laboratorului de Radiologie avem două aparate de radiologie digitală, un aparat de ecografie Doppler color și un aparat de radiologie mobil folosit în situația în care pacienții nu pot fi aduși în compartimentul de Radiologie. Noul nostru aparat de radiologie digitală, Siemens este foarte performant. Iradierea este mult mai mică, comparativ cu celelalte, un timp de expunere mult mai redus, calitatea imaginii este net superioară. La procesarea imaginii medicul poate ajusta imaginea prin niște algoritmi și se obține un contrast mai mare, se pot măsura anumite formațiuni. La acest aparat se pot face radiologii la toate părțile anatomice fără ca pacientul să fie mobilizat foarte mult. Noi dispunem de un sistem informațional prin care toate imaginile pacienților care efectuează radiografie sunt stocate într-o bază de date, într-o memorie externă și în orice moment, chiar la interval de ani de zile, imaginile pot fi readuse pe monitor pentru a se vedea o evoluție a afecțiunii. Pe lângă sistemul de arhivare a imaginilor radiologice avem implementat un sistem informațional prin care, în timp real, imaginea radiologică este transmisă în toate cabinetele din Ambulatoriu, în toate cabinetele medicilor de pe secție. Aceste imagini pot fi transmise și la distanță, dacă este necesar”, ne-a spus medicul coordonator al compartimentului, dr. Prună Maria Elena.

 

Nu în ultimul rând, Laboratorul de Analize medicale, un fel de inimă a sistemului, având în vedere că analizele arată starea de sănătate a pacientului. Laboratorul este dotat cu aparatură bună, dar va urma și aici aducerea unor aparate care vor permite orice fel de analiză. Laboratorul este autorizat RENAR. Este singurul laborator din județul Maramureş acreditat pentru investigarea Mycobacterium tuberculosis (MTB – agentul patogen al tuberculozei umane), de asemenea, printre puținele laboratoare care au posibilitatea efectuării de teste genetice de detecție a MTB și a rezistenței la rifampicina.

„Laboratorul Spitalului oferă servicii atât pentru persoanele internate în Spital cât și pentru cei din exterior, cei care vin cu bilete de trimitere pentru investigații, dar și pentru cei care doresc investigații la cerere, cu plată. Laboratorul este calificat să aibă contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și efectuăm analize pentru cei care vin cu bilete de trimitere de la medicii de familie, medicii specialiști. Acoperim toată această gamă de analize. Avem fonduri și putem acoperi cererea.

A existat prejudecata că la noi vin doar cei cu boli pulmonare și că nu este bine să vii aici pentru analize. Total greșit! Punctul de recoltare este situat separat de Spital, nu are nicio legătură cu pacienții internați. Și intrarea este separată. Am primit în acest an un microscop nou, performant, și ne dorim încă un aparat care ne-ar permite să facem toată gama de analize”, ne-a spus șeful Laboratorului, dr. Liana Fînățean.

 

 

Am plecat de la Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare cu convingerea că această unitate medicală oferă în momentul de față servicii medicale de calitate, o calitate ce va fi mult îmbunătățită prin investițiile pe care Primăria Baia Mare le va realiza în perioada următoare.   

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.