• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 August , 2016

Două maramureşence la tabăra Magis din Polonia

În data de 15 iulie a.c., în oraşul Łódź, Polonia, începea tabăra internaţională Magis. Această tabără este o întâlnire a tinerilor din întreaga lume care trăiesc spiritualitatea ignaţiană, care frecventează grupurile de tineri ale călugărilor iezuiţi.

 


După cele două zile petrecute în oraşul Łódź, pentru cei 2000 de tineri participanţi la MAGIS 2016 au fost pregătite în jur de 100 de experimente: pelerinaje (cu bicicleta, cu caiacul sau pe jos), activităţi de spiritualitate ( rugăciune şi contemplaţie pentru creşterea spirituală), activităţi sociale (ajutorarea altora, apropierea de natură şi oportunitatea de a contempla frumuseţea creaţiei lui Dumnezeu), activităţi legate de societate şi cultură (ocazia de a întâlni şi a învăţa de la diferite grupuri religioase, culturale şi sociale), activităţi artistice ( pictura, arhitectura, arta populară, pictură de icoane, teatru, fotografie, muzica); acestea au avut loc in diferite oraşe atat din Polonia, cât şi din Slovacia.

 

 

La această experienţă, Magis, au participat două din fiicele Pr. Daniel Mureşan, respectiv Manuela Luciana şi Beatrice. Manuela a luat parte la un experiment în care a deprins tainele iconografiei bizantine. „A fost un experiment foarte interesant, artistic şi spiritual. A fost o onoare să zugrăvim chipul lui Isus. Cursul de pictură bizantină a început cu „rugăciunea iconarului”. Apoi cu ajutorul unui celebru iconograf, proet polonez iezuit, „am scris” chipul lui Isus. La final, icoana a fost sfinţită.” Manuela Luciana Mureşan.

 

Beatrice a luat parte la un experiment de tip social, mai exact a avut grijă de vârstnicii din Senior residence, din oraşul Katowice. „Pentru mine această experienţă Magis mi-a oferit oportunitatea de a încerca să fac mai mult şi mai bine pentru aproapele meu spre preamărirea lui Dumnezeu. Plimbându-i pe acei bătrâni, cântând sau dansând pentru ei, precum şi vederea faptului că această dragoste pentru Cristos o au oamenii din întreaga lume, m-a determinat să îmi deschid mai mult sufletul înspre mai bine şi înspre a iubi mai mult". Beatrice Mureşan   

 

 

  

 

Zilele Mondiale ale Tineretului şi întâlnirea cu Papa Francisc

În luna iulie a acestui an, pagini noi în istoria ZMT s-au scris la Cracovia, la cea de-a XXXI-a ediţie a Zilei Mondiale a Tineretului. Aproape trei milioane de tineri au acceptat invitaţia sfântului Ioan Paul al II-lea, încă din 1985, de a se întâlni cu oameni de pe tot mapamondul, împărtăşind credinţa şi bucuria lor.

România nu a lipsit nici de această dată, fiind reprezentată de peste 1000 de tineri din România, romano-catolici, greco-catolici, vorbitori de limbă română şi maghiară, printre care se numără şi grupul de români care a participat la Magis. Aceştia au avut din nou şansa să se roage şi să cânte în faţa crucii şi icoanei ZMT.  A fost prilej de mare bucurie pentru tinerii români să se întâlnească, să se reîntâlnească şi să cunoască tineri la fel ca ei din lumea întreagă.

Evenimentul, una din cele mai aşteptate întâlniri mondiale, s-a desfăşurat în perioada 26 – 31 iulie 2016 în Polonia, în oraşul Milostivirii, aproape de sfântul Ioan Paul al II-lea şi sfânta Faustina. În Anul Sfânt al Milostivirii, toate drumurile lumii au dus la Cracovia.

De-a lungul celor 4 zile pe care le-a petrecut în mijlocul tinerilor, Sfântul Părinte a insistat în mod deosebit pe sedentarismul fizic, social şi mai ales spiritual al tinerilor din lumea de astăzi. Acesta i-a încurajat pe toţi cei prezenţi să ia în mână arma credinţei şi, la braţ cu Isus, să ducă bucuria Învierii tuturor celor care se află în întuneric, luptând pentru demnitate şi pace.

 

Un adevărat festival al tineretului s-a desfăşurat la Cracovia în timpul ZMT: concerte, acte artistice, competiţii sportive, oaze de cultură (expoziţii de pictură, sculptură) s-au numărat printre alegerile tinerilor prezenţi în Polonia. Centrul vocaţional a fost una dintre preferinţele de top ale pelerinilor; aici, au putut învăţa despre congregaţii, misiuni, organizaţii din lumea întreagă. În locurile speciale destinate adoraţiilor euharistice mişunau la orice oră tineri care doreau să stea în preajma lui Cristos, care voiau să simtă un prieten aproape, care doreau să împărtăşească bucuria lor cu Domnul.

ZMT Cracovia 2016 a fost cu adevărat un timp de har pentru pelerinii români care au dorit să împărtăşească credinţa lor cu tineri din lumea întreagă, tineri de limbi, culturi şi experienţe diferite, dar care au în comun un singur ideal – Cristos.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.