• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Februarie , 2015

Două expoziţii semestriale

Marţi, 10 februarie, la sediul Centrului Universitar Nord Baia Mare, de pe strada Crişan nr.10, a avut loc vernisajul expoziţiei semestriale a studenţilor de la specializarea Arte Plastice-Pictură, din cadrul Facultăţii de Litere. A doua zi, masteranzii din cadrul Secţiei de Arte Plastice din cadrul specializării Pictură a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, şi-au expus lucrările realizate în primul semestru de studii masterale la galeria instituţiei de învăţământ, de pe strada Victor Babeş.

 
 

Marţi, 10 februarie, la sediul Centrului Universitar Nord Baia Mare, de pe strada Crişan nr.10, a avut loc vernisajul expoziţiei semestriale a studenţilor de la specializarea Arte Plastice-Pictură, din cadrul Facultăţii de Litere.

Este deja o expoziţie cu o oarecare tradiţie, extrem de bogată şi de diversificată prin lucrările prezentate, interesantă şi spectaculoasă. Ca de fiecare dată, amfitrionul şi moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Nicolae Suciu, care a ţinut să sublinieze că primul semestru a fost unul laborios, asta o dovedeşte numărul lucrărilor şi calitatea lor, precum şi faptul că specializarea Arte Plastice-Pictură nu este cu nimic mai prejos faţă de alte facultăţi din ţară sau din străinătate. „Nu suntem o anexă, ci suntem partea cu imaginarul, partea de culoare dintr-o universitate tehnică. O şcoală doctorală e un vis cam îndrăzneţ, dar care, în câţiva ani, s-ar putea concretiza. În ceea ce-i priveşte pe studenţi, nu e suficient talentul, ci e nevoie şi de foarte multă muncă. Am constatat că diferenţele de la anul I la anul II şi la anul III sunt chiar vizibile”, a afirmat prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu, decanul Facultăţii de Litere. Rolul studenţilor-artişti în continuarea şcolii întemeiate de Simon Hollosy a fost subliniat de dr. Ioan Anghel Negrean.

„Baia Mare ne obligă. Activăm într-un Centru Artistic de renume mondial, iar asta ne obligă”, a afirmat Negrean.

 

Începând cu acest an, specializarea Arte Plastice-Pictură, din cadrul Facultăţii de Litere are nu doar nivel de licenţă, ci şi nivel de masterat. Miercuri, 11 februarie, masteranzii din cadrul Secţiei de Arte Plastice din cadrul specializării Pictură a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, şi-au expus lucrările realizate în primul semestru de studii masterale la galeria instituţiei de învăţământ, de pe strada Victor Babeş. Lucrările au fost reunite într-o expoziţie semestrială, care poartă numele de „Valori plastice şi reflexive ale imaginii în pictura contemporană”. Multe dintre lucrări sunt impresionante, fapt remarcat şi de cadrele didactice universitare prezente la eveniment, care consideră că picturile realizate de masteranzi sunt valoroase şi pot fi deja găzduite şi de spaţii expoziţionale, galerii de artă, din afara Universităţii.

Manifestarea a reprezentat prima expoziţie semestrială a masteranzilor pe care a găzduit-o Galeria de Artă a Centrului Universitar Nord Baia Mare.

 

Potrivit profesorilor şi artiştilor prezenţi, această expoziţie a reprezentat un moment de bilanţ, un moment al dialogului prin intermediul creaţiilor artistice, încununând un parcurs al etapelor de acumulare de cunoştințe legate de ceea ce înseamnă arta în complexitatea şi totalitatea ei.

„Au trecut cei trei ani de studii, de puternice şi de ample acumulări. Iată că am ajuns în zona de masterat, acolo unde eu simt deja că există acea linişte care trebuie să însoţească actul creaţiei. Am ajuns într-o zonă a liniştii creative, în care fiecare dintre dumneavoastră trebuie să ajungeţi să depistaţi, să descoperiţi acea necesitate interioară care va permite coagularea a ceea ce în viitor vor însemna principalele repere ale intenţionalităţilor dumneavoastră artistice”, a declarat dr. Adrian Chira.

Acesta a mai subliniat că masteranzii se află acum în momentul în care trebuie să îşi definitiveze stilul artistic.

Printre profesorii prezenți la evenimentul cultural care au apreciat munca depusă de masteranzii la specializarea Pictură s-a numărat şi dr. Delia Suiogan, prodecan al Facultăţii de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare.

„Trebuie să vă spun că întotdeauna o luăm în ascendent. Ceea ce este astăzi aici este un plus. Este şi normal acest lucru pentru că vorbim de masteranzi şi se vede această diferenţă şi diferenţa vine şi din munca oamenilor. Sunt nişte profesori extraordinari şi chiar trebuie să ne mândrim cu această şcoală de pictură”, a declarat Delia Suiogan. 

 

„Nu suntem o anexă, ci suntem partea cu imaginarul, partea de culoare dintr-o universitate tehnică. O şcoală doctorală e un vis cam îndrăzneţ, dar care, în câţiva ani, s-ar putea concretiza”.

Dr. Ioan Anghel Negrean

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.