• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 26 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Mai , 2020

Două decenii de învățământ superior de artă la Baia Mare, 2000 – 2020 (I)

Eforturile de a înființa o formă de Învățământ Superior de Artă la Baia Mare, după 1990, se situează la începutul anilor 1997 -1998, pe când eram profesor de arte vizuale la Şcoala de Artă „Liviu Borlan” din Baia Mare. Contactat atunci de cadre didactice din Universitatea de Nord, care doreau dezvoltarea unor structuri noi de programe de studiu, la nivel universitar, s-a pus atunci pro­blema înființării unui Colegiu de Artă cu Dublă Specializare, după modelul preluat din țările vecine, unde absolventul unui astfel de colegiu, era format în predarea artelor vizuale cu o altă disciplină cum ar fi Istoria, Geografia etc. Astfel de formule au funcționat în aceea perioadă ca extensii ale unor universități în orașe mai mici, dar care au durat până la sfârșitul anilor 2000.

La Universitatea de Nord se reu­șește, în vara anului 2000, înfiin­țarea unei monospecializări – Pictură de șevalet, în cadrul Fa­cultății de Litere, prin conjugarea eforturilor conducerii Universității și Senatului de atunci. În volumul editat „Un deceniu de învățământ superior la Baia Mare 2000-2010”, apărut sub egida Editurii Univer­sității de Nord, Baia Mare, 2010, un demers de altfel exclusiv personal, cu o prefață sintetizată din cuvântul dr. Tiberiu Alexa (Un scurt istoric al învățământului de Artă în „Centrul Artistic” Baia Mare), anexată Dosarului de Acreditare al Specializării Arte Plastice – Pictură, înaintat în 2007 către ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învă­țământul Superior), se marchează consolidarea unui astfel de demers. Nu voi menționa acum, cel puțin în acest număr, despre aportul și susținerea personalităților, instituțiilor care au sprijinit, chiar cu entuziasm, etapele de înființare și dezvoltare a structurii de învățământ academic, conforme cu normele metodo­logice legale, pentru funcționarea unei astfel de specializări. Pentru a risipi orice suspiciune, care astăzi încă mai dăinuie din rea-credință și igno­ranță, Programul de studiu Arte Plastice – Pictură din cadrul CUNBM (Centrul Universitar Nord din Baia Mare), din UTCN (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca) acreditat, funcționează în conformitate cu statutul academic al universităților de artă din România (București, Iași, Timișoara, Cluj).
Fără a-mi aroga un titlu de glorie, am reușit să impun acest program de studiu cu statut de egalitate în grupul acestor universități, care
s-au consolidat într-un Consorțiu Universitar, prin participarea mea cu statut de invitat la Programe didactice expoziționale (studenții bucurându-se de schimburi de informații și experiență), referent oficial în susținerea tezelor de doctorat, membru evaluator în Co­misiile de Acreditare și Evaluare a programelor de studii. Prin numirea mea ca Director artistic al Universității de Vară din Petro­șani, din anul 2003, am avut bucuria să reunesc studenții uni­ver­si­tăților de artă din țară și din Republica Moldova, Ucraina, Belgia, într-un program atât de necesar în formarea profesională a studenților pe cinci direcții: pic­tură, sculptură, grafică, ceramică, foto, iar rezultatele muncii de creație au constituit evenimente artistice de mare ținută profesională și estetică, statutând în timp amiciții profesionale între generațiile de studenți participanți. Totodată, faptul că am fost membru în consiliul de administrație în UAP (Uniunea Artiștilor Plastici) Baia Mare și Președinte al acesteia, am înlesnit posibilitatea de participare a absolvenților la programele expo­ziționale ale Filialei UAP Baia Mare la nivel local, național și internațional. Nu o dată profesorii cu experiență, de la universitățile naționale de artă, mi-au reamintit că este necesară implicarea deopotrivă în parteneriate între uniuni de creație și mediul universitar, asigurând în acest fel
continuitatea breslei de artiști pro­fesioniști. Nu am bănuit atunci când am editat acest volum „Un deceniu de învățământ superior la Baia Mare 2000-2010”, acum 10 ani, că va genera atâtea orgolii și contestări din partea așa-zisei „elite locale”, neîngăduind unui „venetic” să își „aroge” merite și împliniri profesionale în domeniul artei în această urbe!
Desființarea Coloniei Pictorilor, în 2015, prin îndepărtarea artiștilor din ateliere, nu mai constituie un fundament (resimțit de altfel în ultimii ani) în rândul celor ce doresc să îmbrățișeze forma de învăță­mânt artistic de la Baia Mare, nemaivăzându-i o finalitate prin statutul de artist plastic atât de râvnit.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.