• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Martie , 2015

Dosarul lui Mircea Man şi Flaviu Radu face valuri la DNA. Din nou.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a aprobat săptămâna trecută redeschiderea urmăririi penale faţă de deputatul Mircea Man şi Flaviu Radu, fost director al Administraţiei Bazinale Someş Tisa (ABAST). În 2012 procurorii DNA au luat în vizor modul de atribuire a unor contracte la ABAST şi modul în care Flaviu Radu a fost numit în funcţie. Asupra lui Man plana suspiciunea de complicitate la cumpărare de influenţă pentru că, în calitate de lider al organizaţiei judeţene a PDL, ar fi intervenit pe lângă secretarul general al partidului Ioan Oltean, pentru numirea unui subaltern politic, Radu Flaviu, în funcţia de director al ABAST.

 
 

Dosarul penal al deputatului Mircea Man şi al fostului director al Administraţiei Bazinale Someş-Tisa (ABAST), Flaviu Radu, a fost redeschis. Prin încheierea 188/2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie „confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 89/P/2012 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea faţă de suspecţii Man Mircea şi Radu Flaviu Bogdan”.

Decizia este definitivă, astfel că, conform procedurii, urmează ca DNA să solicite Camerei Deputaţilor avizul pentru începerea urmăririi penale a deputatului. Se presupune că procurorii au obţinut noi probe în acest dosar pentru că altfel, conform legii, nu puteau cere invalidarea soluţiei anterioare.

Cei doi au fost audiaţi de către procurorii DNA în anul 2012. Dosarul DNA Oradea vizează atribuirea mai multor contracte şi modul în care Flaviu Radu a fost numit în funcţie, fapt pentru care exista suspiciunea de cumpărare de influenţă.

 

La momentul respectiv şi Mircea Man şi Flaviu Radu s-au declarat nevinovaţi. Radu Flaviu a mai spus atunci că DNA face cercetări privind relaţiile de colaborare cu unele firme.

„Am dat toate detaliile care mi-au fost solicitate şi am trimis toate actele licitaţiilor, din 2005 şi până în prezent. Mai mult nu am ce să spun. Nu ştiu dacă voi fi sau nu învinuit pentru ceva. Decizia nu-mi aparţine. Nici nu pot să ştiu dacă voi fi sau nu suspendat din acest post. Eu nu mă simt vinovat cu nimic”, a comentat Radu Flaviu.

Atunci şi Ioan Oltean a infirmat acuzele: „În ceea ce priveşte Maramureşul avem deocamdată o informaţie lipsită de substanţă, nu ştim decât ce s-a dat în presă, cum că Mircea Man ar fi intervenit pe lângă mine pentru a numi un om într-o funcţie pe care acesta o deţine din 2005. Pentru că, trebuie menţionat faptul că Flaviu Radu este director încă din 2005 şi oricum acestea sunt posturi politice numite pe criterii politice, prin urmare nu văd de ce ar fi trebuit să intervin eu pentru el. Dacă acesta este totuşi fundamentul trimiterii lui Mircea Man la Parchet, acesta este în totalitate fără substanţă. Nu îmi amintesc niciodată ca Mircea Man, la telefon sau în alte împrejurări, să-mi fi pus problema lui Flaviu Radu. Nu ştiu de ce s-a ajuns la mine, mai ales că în acea perioadă eu aveam doar funcţia de vicepreşedinte în partid şi nu aveam puterea de decizie de acum. Dar probabil cei de la DNA au informaţii suficiente”.

Cert e că în dosarul redeschis de DNA numele lui Oltean nu mai apare.

 

La vremea respectivă s-a vorbit de o înregistrare telefonică în care Flaviu Radu i-ar fi spus lui Man: „Pune-mă pe post că apoi voi avea eu grija de afacerile tale”. Şi că firul cercetărilor ar fi dus spre Târgu Lăpuş, pentru că firmele care încheiau contracte cu ABAST făceau mai departe contracte de subantrepriză cu firma Biem Activ din Târgu-Lăpuş, condusă de apropiaţii lui Man, respectiv socrul şi fiul său. Se pare că societatea a închiriat prin contracte de subantrepriză, de prestări servicii, utilaje şi barăci firmelor care efectuau lucrări câştigate la licitaţie publică, organizate de Apele Romane prin Administraţia Bazinală Someş-Tisa.

 

Cum dosarul seamănă izbitor cu cel al ministrului Berbely, în cazul căruia DNA s-a tot răzgândit în privinţa urmării penale, s-au făcut legături între cele două dosare. Oficial nu există nicio legătură între ele, dar există şi puncte şi suspiciuni comune. Unul dintre ele ar fi firma Lescaci Com din Negreşti Oaş.

Fostul ministru al Mediului a fost acuzat că Lescaci Com i-ar fi amenajat un apartament soacrei ministeriale, o lucrare de vreo 20.000 de euro. În schimb, în mandatul de ministru al lui Borbely, firma din Negreşti a câştigat numai de la ABAST Cluj lucrări în valoare de 5,6 milioane de lei). Se pare că procurorii DNA sunt interesaţi acum de legătura lui Radu Flaviu cu mai multe firme, printre care şi „celebra” Lescaci Com Negreşti.

 

Mai mult, Flaviu Radu, pe atunci director general ABAST, apare şi în interceptările procurorilor din cazul Borbely. Procurorii spun că, prin intermediul lui Ofimiaş Vasile, director de investiţii la Administraţia Naţională „Apele Române”, i se cere să desemneze câştigătoare în cadrul unei atribuiri de contract firma SC Bella Consulting SRL Negreşti Oaş:

 

„Ofimiaş Vasile: - Am primit o sarcină.

Radu Flaviu: - Da.

Ofimiaş Vasile: - Dar ştii cum o fost sarcina? Să te înjur.

Radu Flaviu: - No. Nu-i nici o problemă.

Ofimiaş Vasile: - De la şefu.. Mi-a zis să trimiţi încă o dată hârtia aia, te-a sunat cumva?

Radu Flaviu: - Nu.

Ofimiaş Vasile: - M-a sunat pe mine acasă cu o falcă în cer, că a primit hârtia de la tine.

Radu Flaviu: - Da mă, eu i-am dat constructorii care au lucrări în zonă, i-am dat proiectanţii care-s acolo şi diriginţii, eu i-am dat pe toţi.

Ofimiaş Vasile: - Dar trebuie să propui unul.

Radu Flaviu: - Bineînţeles că propun. Dar până atunci vine şi îmi zice că Bucureştiul, că ministerul, că p…a mea, îl f… în gură, transmite-i şi de la mine exact aşa, că mă c…. în basca lui.

Ofimiaş Vasile: - Te c… tu, dar ne c… contra vântului. Dai cu un singur proiectant, cu un singur constructor, care-i Bella…

Radu Flaviu: - Da eu să scriu cu mâna mea asta??

Ofimiaş Vasile: - Da.”

 

În final, opoziţia lui Radu Flaviu Bogdan de a desemna câştigătoare firma SC Bella Consulting SRL Negreşti Oaş a fost înfrântă, astfel că în data de 17.09.2010, ora 7:56:29, acesta îi comunică lui Jakab Istvan – director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă „Someş Tisa” următoarele: „Mă, aseară am tot avut tot felul de telefoane şi după aia nu te-am mai sunat că era târziu, nici nu am mai avut semnal. Până la urmă, cred că până la urmă trebuie să cedăm şi să facem… faceţi azi hârtia, de dimineaţă şi trimite-o la administraţie… scurt, aşa, deci dă, te rog frumos, constructor Bella Consulting…”

 

Se pare că, de ani buni, lucrările de amenajări de maluri erau „împărţite” între aceiaşi băieţi deştepţi, situaţia detaliată de-a lungul vremii de GAZETA de Maramureş. Interceptările din dosarul Borbely confirmă acest lucru: „După o întâlnire ce a avut loc în data de 18.03.2011 între martorul Popa Eugen-Laurean - director la SC Socot SA Târgu Mureş, şi numitul Borbely Laszlo, martorul îi comunică, în data de 19.03. 2011 ora 8:57, inculpatului Ciocan Ioan rezultatul discuţiilor avute cu ministrul:

 

„Popa Eugen: - Deci, am două probleme; una: am fost la omul… (n.n. Borbely Laszlo)

Ciocan Ioan: - Da?

Popa Eugen: - I-am zis de-o formaţie: Azimut, Lescaci, Socot.

Ciocan Ioan: - Da?

Popa Eugen: - Şi a zis că dacă o facem aşa, nici n-ar fi ales-o mai bine.

Ciocan Ioan: - Îhî. Perfect.

Popa Eugen: - A, cu acesta de la Azimut n-am apucat să vorbesc, că atunci, la ora aia m-am întors de acolo.

Popa Eugen: - Deci aşa a zis. A fost cu … şi de faţă şi Szepessy.

Ciocan Ioan: - Foarte bine.

Popa Eugen: - Şi a zis, zice: „Ă, acesta-l cunosc, acesta-l cunosc. Ă, tot bun. E-n regulă. Ă, Socotul să, o să te ocupi!”. „ Nu am caiet de sarcini”. „Te duci la Ofimiaş şi faceţi caietul de sarcini, săptămâna viitoare” i-o zis lui Szepessy.”

 

Deşi licitaţia era în derulare, după declanşarea urmăririi penale, SC LescaciCom SRL Negreşti Oaş s-a retras din asocierea iniţială cu SC Socot SA Târgu Mureş şi SC Azimut Com SRL Acăţari, în locul acestei firme intrând SC Tehnodomus SA Arad, această asociere fiind declarată câştigătoarea licitaţiei.

Dincolo de suspiciunile din dosarul Man-Flaviu Radu sau Borbely, rămâne o certitudine: de peste un deceniu, puhoiul de bani destinat amenajărilor hidrotehnice e cheltuit cel puţin discutabil şi dubios, „împărţit” între aceleaşi firme favorite, cu mici schimbări şi rotiri, iar lucrările sunt luate de ape la ori val mai serios de inundaţii. Până acum, o listă impresionantă de „băieţi deştepţi de la ape” au dat cu subsemnatul la DNA dar „valul urmărilor penale” pare la fel de ciclic ca şi inundaţiile.

Urmăririle penale vin şi trec, în timp ce puhoaiele produc, aproape anual, pagube uriaşe. Vinovaţi? Până acum n-avem.

 
 

Flaviu Radu nu Ştie, Mircea Man nu răspunde

 

Fostul director ABAST Flaviu Radu a declarat, surprinzător, că nu ştie că Înalta curte a aprobat cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale în cazul lui şi a lui Man :„nu ştiu nimic. Nu ştiu, habar n-am despre ce e vorba. Acum aud prima dată. Ce ştiu sigur că atunci s-a dat neînceperea urmăririi penale. Am fost şi am dat declaraţii. Vreun an-jumate, doi m-au tot chemat. Au trecut de atunci trei-patru ani. Nici nu-mi dau seama dacă există aşa ceva, eu nu cred că există. Ar trebui să mă anunţe, dar n-am primit încă nimic. Mai bine întrebaţi-i pe ei decât pe mine”.

Am încercat să luăm legătura şi cu deputatul Mircea Man, dar, în ciuda numeroaselor insistenţe, acesta nu a putut fi contactat. Cum nu a răspuns la mobil, i-am transmis un sms, în care i-am solicitat părerea despre redeschiderea urmăririi penale, rugându-l să ne contacteze pentru a-şi spune părerea dacă doreşte, altfel, articolul va apărea fără opinia sa. Până la ora închiderii ediţiei, acest lucru nu s-a întâmplat.

 
 

Ce nu ştie Flaviu Radu

 

Numărul dosarului: 998/1/2015

Data formării dosarului la ÎCCJ:11.03.2015

Materia juridică din care face parte obiectul dosarului: Penal

Secţie: Secţia Penală

Obiectul dosarului: confirmare redeschidere urmărire penală (art.335 alin. 4 NCPP)

Stadiul procesual: Fond

 
Părţile din dosar:
 RADU FLAVIU BOGDAN - Inculpat

MAN MIRCEA - Inculpat

 

Şedinţe de judecată: 12.03.2015.

Numărul documentului de soluţionare: 188/2015

Tipul documentului de soluţionare: Încheiere finală (dezinvestire)

Soluţie: admite cererea

Detalii soluţie: Admite cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea. În baza art.335 Cod procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia Ordonanţei nr. 17/II.2/2015 din 09 martie 2015 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, prin care s-a dispus infirmarea Ordonanţei nr. 89/P/2012 din 7 martie 2014 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea şi redeschiderea urmăririi penale în acest dosar.

Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 89/P/2012 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea faţă de suspecţii Man Mircea şi Radu Flaviu Bogdan. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă.

 
 

„Avem deocamdată o informaţie lipsită de substanţă, nu ştim decât ce s-a dat în presă, cum că Mircea Man ar fi intervenit pe lângă mine pentru a numi un om într-o funcţie pe care acesta o deţine din 2005. Pentru că, trebuie menţionat faptul că Flaviu Radu este director încă din 2005 şi oricum acestea sunt posturi politice numite pe criterii politice, prin urmare nu văd de ce ar fi trebuit să intervin eu pentru el. Dacă acesta este totuşi fundamentul trimiterii lui Mircea Man la Parchet, acesta este în totalitate fără substanţă. Nu îmi amintesc niciodată ca Mircea Man, la telefon sau în alte împrejurări, să-mi fi pus problema lui Flaviu Radu. Nu ştiu de ce s-a ajuns la mine, mai ales că în acea perioadă eu aveam doar funcţia de vicepreşedinte în partid şi nu aveam puterea de decizie de acum. dar probabil cei de la DNA au informaţii suficiente”.

Ioan Oltean

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.