• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Mai , 2015

Donaţii şi donatori. Donaţia Dr. Ioan Meţianu

Mihai MUSCĂ
 

Actul donaţional al unor lucrări sau colecţii de artă plastică, care ulterior au intrat în circuitul public are o veche tradiţie în ţara noastră. Recent, către sfârşitul anului trecut, Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» îi este făcută o propunere aparte în sensul actelor donaţionale, respectiv medicul Ioan Meţianu se oferă să doneze muzeului întreaga sa colecţie de artă, un număr de 25 de lucrări semnate de artişti băimăreni din perioada interbelică şi în special contemporană.

 
 
 
 

Pe parcursul anilor, actualul Muzeu Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» a fost beneficiarul unor importante şi valoroase acte donaţionale făcute în special de către artişti sau familiile acestora. Doar din 2007, dată la care Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» devine o instituţie de sine stătătoare, în colecţiile acestuia au intrat, prin donaţii, 160 de lucrări ce acoperă aproape întreaga gamă de genuri artistice.

Recent, către sfârşitul anului trecut, muzeului îi este făcută o propunere aparte în sensul actelor donaţionale, respectiv medicul Ioan Meţianu se oferă să doneze muzeului întrega sa colecţie de artă, un număr de 25 de lucrări semnate de artişti băimăreni din perioada interbelică şi în special contemporană, tot ceea ce domnia sa a agonisit cu mult gust şi rafinament după stabilirea la Baia Mare.

 

După întocmirea actelor donaţionale colecţia a intrat în patrimoniul muzeului. Fiind vorba de prima „colecţie” a unei persoane fizice cedate instituţie noastre, suntem onoraţi a prezenta pe distinsul donator care, în discuţiile purtate, a subliniat că ţine neapărat ca lucrările să devină bun public pentru ca de acestea să se poată bucura un număr cât mai mare de oameni. Întrucât noi auzisem doar de Dr. Meţianu şi de colecţia domniei sale, fără a şti prea multe despre dânsul, fie-ne permis a cita aici ceea ce un alt distins medic, Dr. Felix Marian a publicat despre dânsul în volumul Acei oameni în alb, Editura EUROTIP, Baia Mare, 2013, p. 108 – 109: „Dr. Meţianu Ioan. S-a născut în 18 februarie 1929 la Zărneşti (jud. Braşov). Tatăl provenea dintr-o veche familie ardelenească, cu rădăcini care merg până în secolul XV. A urmat şcoala primară în localitatea natală, obţinând premiul I de fiecare dată. A continuat la liceul „Andrei Şaguna” din Braşov, unde a absolvit în anul 1947, fiind premiat pe tot parcursul anilor. A fost student la Facultatea de Medicină Generală din Cluj - promoţia 1953, unde a absolvit cu Diplomă de Merit.

 

A primit repartiţie în regiunea Baia Mare, unde fusese în 1948 pe Şantierul Naţional al Tineretului Salva – Vişeu. A renunţat la o posibilă carieră universitară. Timp de un an şi jumătate a fost medic la Negreşti-Oaş. Vine apoi la Baia Mare ca medic consultant la Spitalul orăşenesc. A susţinut examene de specialitate şi de medic primar la Interne. O dată cu înfiinţarea noului Spital Judeţean a organizat şi condus recent înfiinţata Secţie de Cardiologie în 1978. După 15 ani la conducerea Cardiologiei de la Spitalul Judeţean Baia Mare (1978–1993), a ieşit la pensie. Dar a mai lucrat mulţi ani la Cabinetul de Cardiologie al Policlinicii  „Sfânta Maria” din Baia Mare.

 

A participat activ la numeroase congrese, simpozioane în ţară şi peste hotare, cu prezentări de lucrări de studii de specialitate. A organizat în Maramureş două consfătuiri de cardiologie. A avut în vedere – prioritar – studierea factorilor de risc, acţiune finalizată cu un studiu pe cinci ani la nivelul Institutului de Cercetare în Metalurgia Neferoasă. A urmărit cu consecvenţă şi a reuşit promovarea spiritului de colaborare profesională.

Un deosebit om de cultură posedând o vastă bibliotecă, amator de pictură, muzică bună de diverse genuri. Având aproape şase decenii de prodigioasă activitate profesională, cu simţul răspunderii şi datoriei, este considerat un demn reprezentant al medicinei maramureşene”.

 

Colecţia donată muzeului de către doctorul Ioan Meţianu constă, aşa cum am amintit, din lucrări ale unor artişti băimăreni, repectiv: de Mikola Andras, Thormane Kiss Margit, Nicolae Apostol, Traian şi Mircea Hrişcă, Madarassy György, Walter Friederich – grafică şi pictură – Balla József, Mihai Olos sau Viorel Nimigeanu. Merită a fi remarcat faptul că aproape toate lucrările sunt piese deosebit de preţioase, acoperind etape ce lipsesc din colecţiile noastre, aşa că acestea vor completa în mod fericit, creaţiile artiştilor mai sus menţionaţi.

Dată fiind valoarea lucrărilor, ar merita ca acestea să fie expuse ca şi „Co-lecţia Dr. Ioan Meţianu”, dar lipsa acută de spaţiu ne împiedecă să facem un astfel de gest de recunoştinţă, însă, pentru a îndeplini şi doleanţa domnului doctor, în sensul că acestea să fie puse la dispoziţia unui număr cât mai mare de vizitatori, în 16 mai, cu ocazia NOPŢII MUZEELOR vom deschide o expoziţie cu lucrările domniei sale.

 

Mulţumind şi pe această cale distinsului medic şi Om, Ioan Meţianu, relecturând din finalul celor scrise despre domnia sa în volumul „Acei oameni în alb”, amintind că bogata şi valoroasa bibliotecă pe care o poseda a fost donată Bibliotecii Judeţeane „Petre Dulfu” trebuie să constatăm că domnului doctor i-a rămas doar muzica precum şi recunoştinţa noastră, a vizitatorilor ce vor avea prilejul de a vedea piesele donate, precum şi a cititorilor care vor lectura sau studia din cărţile puse la dispoziţia lor. Gestul, unic deocamdată pentru Baia Mare, făcut de acest distins medic şi intelectual de valoare, care a fost, iar prin ceea ce a făcut va rămâne mereu în slujba oamenilor şi a obştii băimărene, ar putea fi luat ca un exemplu de conştiinţă civică, de Om ce are un acut simţ al răspunderii şi datoriei împlinite.

 

Mulţumim domnule doctor! Cu stimă şi consideraţie.

 

Merită a fi remarcat faptul că aproape toate lucrările sunt piese deosebit de preţioase, acoperind etape ce lipsesc din colecţiile noastre, aşa că acestea vor completa în mod fericit, creaţiile artiştilor mai sus menţionaţi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.