• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 23 Ianuarie , 2013

Domnul Trandafir, la facultate

Guvernul îi trimite la facultate pe toţi educatorii şi învăţătorii din România - în total, peste 22 de mii de cadre didactice. Meritul pentru această situaţie îi aparţine unei ordonanţe care îi transformă pe educatori şi învăţători în, atenţie, profesori pentru învăţământ primar şi pre-primar.

 

Zeci de mii de educatori şi învăţători sunt obligaţi să facă, în următorii şase ani, o facultate, dacă vor să mai rămână în învăţământ. Motivul? Printr-o ordonanţă dată pe ultima sută de metri de fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, se introduce această obligativitate, în condiţiile în care, potrivit legii educaţiei adoptate în mandatul lui Daniel Funeriu, funcţiile menţionate trebuie să devină de profesor pentru învăţământul preşcolar şi primar.

 

În forma iniţială, legea prevedea că educatorii, institutorii, maiştrii-instructori şi antrenorii „care au dobândit formal, nonformal sau informal competenţe profesionale până la intrarea în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc condiţia pentru ocuparea funcţiei didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, profesor pentru învăţământul primar, respectiv, profesor antrenor, în baza unei metodologii de recunoaştere şi echivalare elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”.

 

În varianta Andronescu, legea prevede că: “educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar, pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă”.

 

Ecaterina Andronescu afirmă, însă, că ordonanţa a fost adoptată pentru că 40.000 de oameni din sistemul primar nu aveau bază legală pentru a fi salarizaţi, pentru că legea educaţiei desfiinţa funcţiile de educator şi învăţător: „Ceea ce se întâmplă acum mi se pare o mare demagogie din partea PDL. De ce trebuie să loveşti într-un om care face o reparaţie şi să nu recunoşti că ai greşit? Existau două soluţii pentru repararea greşelii: ori introduceam aceste funcţii, ori îi dădeam afară. Prin urmare, se introduc funcţiile de educator şi învăţător, cu condiţia ca aceştia să aibă studii superioare. Ordonanţa corectează o lacună gravă care s-a produs în legea educaţiei în februarie 2011”, a spus Ecaterina Andronescu.

 

„În momentul în care am cerut avizul Ministerului Justiţiei acesta a propus că prevedem un termen până la care învăţătorii actuali pot să treacă de pe această treaptă de educator şi învăţător pe treptele superioare de profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar, prin saltul pe care trebuie să îl facă prin studii. Pentru cei care sunt educatori şi învăţători cu Liceul Pedagogic rămân în continuare aceste funcţii, fără niciun fel de probleme”, a precizat Andronescu.

Daniel Funeriu, fostul ministru al educaţiei, o contrazice pe Ecaterina Andronescu şi spune că legea salarizării prevede funcţiile de învăţător şi educator. „Deci există toată baza legală necesară pentru salarizarea celor care nu îndeplineau condiţiile pentru a deveni profesori pentru învăţământul primar”, a spus Funeriu.

 

Acesta a arătat că el a semnat actele pentru ca 18.000 de învăţători să devină profesori pentru ciclul primar. „Cum o lege reglementează doar pentru viitor, deci, în lipsa unei prevederi exprese care să interzică acest lucru, legea educaţiei naţionale permitea continuarea activităţii învăţătorilor care nu îndeplineau condiţiile pentru a deveni profesori pentru învăţământul primar, aşa cum a fost cazul în ultimii 2 ani”.

 
 

„Ceea ce se întâmplă acum mi se pare o mare demagogie din partea PDL. De ce trebuie să loveşti într-un om care face o reparaţie şi să nu recunoşti că ai greşit? Existau două soluţii pentru repararea greşelii: ori introduceam aceste funcţii, ori îi dădeam afară. Prin urmare, se introduc funcţiile de educator şi învăţător, cu condiţia ca aceştia să aibă studii superioare. Ordonanţa corectează o lacună gravă care s-a produs în legea educaţiei în februarie 2011” - Ecaterina Andronescu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.