• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Februarie , 2021

Din Dragomirești, Maramureș Fundația Aurel Vlad Apetri, un demers nobil

Ultimul an, anul pandemiei, ne-a adus numai vești proaste, fie în zona sanitară, fie în cea economică sau socială. Acum, la început de an, am primit și altfel de vești, din registrul binelui, al frumosului. Aurel Vlad, fost  deținut politic, fiu al Dragomireștiului, stabilit în SUA, face demersurile necesare pentru înființarea unei Fundații cu numele său, prin care să  acorde burse unor elevi și studenți merituoși, dar care au probleme financiare. Aurel  Vlad va dona o sumă consistentă, din care se va realiza depozitul inițial. Acest gest nobil definește un om, un maramureșean plecat peste mări și țări, deoarece  prigoana comunistă l-a torturat, l-a lovit, l-a neantizat, doar pentru că a dorit să trăiască liber.

 

 

Aurel Vlad este un prie­ten al GAZETEI. În decursul anilor, am publicat mai multe materiale, în care maramureșeanul adoptat de America ne-a povestit întâmplările din tinerețe, despre rezistența anticomunistă din Maramureș, despre tovarășii lui  de suferință, despre închisorile care au nimicit intelectualitatea românească și pe foarte mulți oameni, care nu au vrut decât să fie liberi de jugul roșu. Mărturiile lui Aurel Vlad  se citesc cu înfrigurare și cu teamă, cu ciudă, cu neputință, atunci când vezi ce au putut face comuniștii în spatele ușilor închise ale închisorilor.
Aurel Vlad și-a dus cu demnitate viața prin închisori, alături de numeroși alți deținuți politici și a scăpat de teroare, în urma unor abuzuri de nedescris.
Este stabilit în SUA, de la înce­putul anilor ’80. A fost deținut politic şi a avut de tras de pe urma terorii comuniste. S-a născut în Dragomireşti - Maramureş, tră­iește la New York din 1981, inițial un emigrant legal cu pașaport fără cetățenie, permanent persecutat politic, considerat un paria în patria lui, dar apoi adoptat de SUA. A lucrat până la 79 ani. S-a pensionat la cerere, în 2012.
În anii din urmă, a avut mai multe activități de ajutorare în Drago­mirești sau de acordare de sprijin unor tovarăși de suferință.
Acum se pregătește să  revină definitiv în Maramureșul lui drag, dar, înainte de  a se întoarce, a început demersurile pentru înfiin­țarea unei Fundații care să ajute elevii mai săraci să meargă în continuare la școală. Nu a uitat  de unde a plecat și speră să fie tineri care reușesc în viață datorită școlii.

Iată mesajul lui prin care a început demersurile, pentru înființarea Fun­dației.
„Stimați și dragi compatrioți,
Doar prin școală ne putem ridica. Tatăl meu, cu patru clase primare,
dar premiantul I sub austro-ma­ghiari, era chemat de învățătorul Bud și, descheindu-și haina, spu­nea: «Vlad, privește!». Pe căptu­șeală era cusută Harta României. S-a realizat România Mare. Țăranul Vlad a Petri și-a dus toți patru copiii în școli la București, plus 17-18 din comună. Vă prezint proiectul «Fundația Aurel Vlad Apetri». Aștept sugestii de îmbu­nătățire. Scopul Fundației: ajutorare/burse școlarilor/studenților silitori din Dragomirești, în special săracii. Eu, premiantul I, după prima clasă la Dragoș Vodă, neavând nici măcar bocanci, m-am retras. Persoanele din comitet: fiul unui camarad din lotul meu în­temnițat și cei doi preoți locali - greco-catolic și ortodox. După
îndeplinirea formalităților, voi transfera o sumă de bani, dolari ame­ricani, pentru începerea activi­tății Fundației. Apoi alte sume, dacă Dumnezeu mă apără ca până acum de multele accidente mortale.
Mii de mulțumiri domnului primar Vasile Țiplea. Aștept cu recunoș­tință, propuneri, sugestii”, a scris Aurel Vlad în mesajul său trimis multor prieteni, cunoștințe, tova­răși, dar și Primăriei din Dragomirești.

În mesajul următor, Aurel Vlad a explicat ce dorește de la fundația pe care vrea să o înființeze.
„Numai prin școală, educație și muncă cinstită ne putem ocupa locul în lume, altfel dispărem ca popor. Germania și Japonia distruse și ocupate sunt două exemple edificatoare. Fără materii prime au reușit, sunt modele de urmat.
Scopul Fundației: Burse exclusiv elevilor și studenților din Drago­mirești în toți anii de școală până la absolvire (nu după). Singurele condiții: seriozitatea la învățătură și lipsurile materiale. Eliminați birocrația, NU Contracte. Motive de desființare? Nu văd, doar dacă reapare regimul comunist criminal care decide,  întemnițează, abu­zează.
De ce această Fundație?
Cursul primar, 4 clase, refugiat în Oltenia. Orfan de tată la 11 ani, 1944. Primul și în clasa I, la Liceul „Dragoș  Vodă”, dar retras în 1946, din cauza sărăciei: eram des­culț, nici măcar bocanci nu aveam.
Angajat la 15 ani, pensionat la 79, la NY. Încă 15 ani de școală absolviți în paralel cu munca.
În memoria tatălui meu: Vlad Mihai a Petri, refugiat și mort la 50 de ani, din cauza unui primar escroc și complicii lui, dați în ju­decată de tata.
Au furat comuna Dragomirești după Diktatul din Viena în septembrie 1940. Escrocii l-au reclamat ocupantului pe tata, că-i na­ționalist, deși nu era înscris în partide politice. În memoria frate­lui Ion Vlad, a luptat și a murit pentru și după Eliberarea Ardealului nostru. Ofițer în rezervă, avocat, 24 de ani.  În memoria fratelui Vasile Vlad, executat la 31 octombrie 1953, cu grupul parașutat de CIA. În memoria tuturor celor întemnițați cu mine, torturați sau uciși pentru credința și glia străbu­nă. În memoria episcopilor  greco-catolici - șapte, arestați, torturați și morți pentru credință. În memoria  preoților V. Hotico, Gh. Vlad din Vișeu și Eugen Botos din Apșa de Mijloc, dincolo de Tisa, azi în Ucraina. Noi toți, cazați în penitenciarul Oradea, am declarat Greva Foamei, de două ori: ce­ream un polonic de terci (cir) în loc de ...cafea (apa neagră din orz prăjit).              
Primarul din Dragomirești a declarat că sunt de făcut câteva precizări.
„Am luat la cunoștință de dorința domnului  Aurel Vlad de a deschi­de o Fundație pe care domnia sa o va finanța din veniturile proprii. Această Fundație are ca scop oferirea de burse elevilor, studen­ților, masteranzilor și doctoranzilor cu origini în Dragomirești. Există o rezervare de domeniu, la ministerul  de Justiție, pentru fun­dația domnului Aurel Vlad urmând ca, atunci când instanța va hotărî înființarea acestei Fundații, să  fie virați banii în contul pe care l-a des­chis în România.  După  aceea, un comitet director ce va conduce fundația, va primi soli­citările pentru acordarea acestor burse, vor fi analizate dosarele depuse și, în funcție de fondurile existente, se vor acorda aceste fonduri pentru elevi, studenți, masteranzi, docto­ranzi. Acestea sunt  elementele des­pre care știu în acest moment.
Mai știu că, față de draftul de înființare al Fundației, domnul Vlad a avut câteva observații ce vor  trebui văzute de un avocat și introduse în statutul  de funcțio­nare al Fundației. Apoi, vor fi duse documentele la  Judecătorie”,  a  spus Vasile Țiplea.

Primarul din Dragomirești a precizat că Aurel Vlad va  fi cel  care va alege oamenii care vor coordona activitatea Fundației.
„Domnia sa va alege oamenii potriviți care să se ocupe de acti­vitatea Fundației și precizez  că eu nu pot să mă implic în acest demers, din cauza funcției publice pe care o am.  Dar simpatizez cu acțiunea domnului Vlad.  Este una extraordinară și pot da sfaturi, pot  recomanda oameni care să  facă parte din acest consiliu director, dar, subliniez, eu nu pot să  am, din punct de vedere legal, nicio calitate în acest demers. În schimb, sunt la  curent cu ceea ce dorește și, în măsura în care s-a putut, în limite legale, am sprijinit demersurile domnului Vlad.
Îmi amintesc că, în urmă cu șapte-opt ani, domnul Aurel Vlad dorea să construiască un monument de­dicat luptătorilor anticomuniști din zona  Dragomirești.
Din păcate, acolo unde dorea să ridice monumentul, administrația orașului de la acel moment a hotărât să facă un fel de piramidă din piatră. Mai degrabă o ridi­cătură de piatră. După ce am preluat administrația orașului, am hotărât, împreună cu CL din Dra­gomirești, ca monumentul realizat din fondurile domniei sale, în totalitate, să  fie introdus în patrimoniul orașului.  Să mai spunem că, în decursul anilor, domnul Aurel Vlad a desfășurat foarte multe acțiuni finanțate din banii domniei sale. A sprijinit elevi prin donarea de calculatoare și altele. Domnul Vlad este un membru activ al comu­nității din Drago­mirești”, a explicat primarul din Drago­mirești.

Vasile Țiplea a spus care este numărul elevilor din orașul ma­ramureșean.
„Domnul Aurel Vlad dorește să înființeze o Fundației care să ofere burse, subliniez, elevilor, studen­ților, masteranzilor, doctoranzilor cu origini în Dragomirești. Desigur, este vorba de  tineri studioși care au o situație materială defi­citară. În acest moment, avem 168 de elevi la școală, aproximativ 30 de elevi la liceu și 15 tineri la diverse specializări de învățământ universitar. Nu știu despre existen­ța vreunui doctorand în acest moment. Luând toate acestea în calcul, nu cred  că  vor putea fi acordate mai mult de cinci burse anual. Ținând cont și de finanțarea propusă  de domnul Vlad.  Bursele vor fi acordate din dobânzile acordate sumei pe  care domnul Vlad o va pune în depozitul inițial al acestei Fundații. Vor mai fi și alte finanțări, vor fi atrase donații de la alți doritori să ajute elevii care sunt în nevoi. Se știe că dobânzile sunt mici, dar se vor putea acorda circa cinci burse pe an școlar. Asta rezultă, în acest moment, dacă se face un calcul matematic. Ar mai trebui menționat următoarele: Dragomireștiul este o localitate foarte îmbătrânită. Din numărul de locuitori existent, peste 1000 sunt cu vârsta de peste 60 de  ani și cred că aceste burse sociale ar ajuta  foarte mult.  Și  consider că nu ar  trebui socotite  burse  sociale, ci burse de studiu. Adică, un masterand, un doctorand va  trebui  să facă un proiect pe care să îl susțină, să îl publice și va avea nevoie de sprijinul necesar”, a  spus Vasile Țiplea.

Noi, GAZETA de Maramureș, suntem alături de demersurile fostului deținut politic, Aurel Vlad. Vom ajuta  așa  cum putem, dacă  va  fi nevoie.  Doamne  ajută!

 

„Numai prin școală, educație și muncă cinstită ne putem ocupa locul în lume, altfel dispărem ca popor. Germania și Japonia distruse și ocupate sunt două exemple edificatoare. Fără materii prime, au reușit, sunt modele de urmat”.
Aurel Vlad

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.