• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 27 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Februarie , 2016

Din ciclul „Ce am fost şi ce-am ajuns”. Mineritul nordului în sărbătoare şi un prefect neinspirat

La Fondul Documentar al Academiei Române, cu ocazia împlinirii a 1885 de ani de la „Prima atestare documentară a mineritului din ţara noastră – Roşia Montană” (6 februarie 131 e.n. - 6 februarie 2016), a avut  avea loc o manifestare pe tema acestui eveniment milenar.

Au vorbit specialişti în domeniul geologiei şi mineritului, care au lucrat în decursul vieţii în Maramureş, şi nu numai: ing. Teodor Bene, prof. univ. dr. Ilie Paraschiv, geolog Murvai Vasile, ing. Aurel Pantea şi directorul Bibliotecii Judeţene Petre Dulfu, Teodor Ardelean.

Manifestarea a fost organizată în sala Fondului Documentar. La mesele ovale au fost puse scaune. În sală au fost aduse scaune din toate sălile etajelor superioare. Organizatorii s-au gândit că nu vor veni cei invitaţi în număr atât de mare. Sala

s-a umplut la refuz şi Teodor Ardelean a decis să se mute totul în sala de conferinţe de la parter. După ce mutarea s-a terminat cu succes, a început prezentarea invitaţilor şi a materialelor care urmau să fie citite. Teodor Ardelean a vorbit despre minerit, metalurgie, mineri, ingineri, o profesie deosebită, cu oameni deosebiţi, dintre care mulţi au fost prezenţi.

 

Directorul Bibliotecii, maestru al discursurilor electrizante, a scos în evidenţă rolul deosebit pe care l-a avut mineritul pentru dezvoltarea zonei şi nu numai. Ardelean a spus că urmează să apară prima lucrare realizată de colectivul de cercetători de la Fondul Documentar al Academiei, aflat la Bibliotecă, un volum consistent intitulat „Maramureşul şi Academia” şi în acest context i-a rugat pe specialiştii din mineritul maramureşean să atenţioneze colectivul ce lucrează la acest volum de orice contribuţie a unor înalţi specialişti în minerit, academicieni care au avut activităţi specifice în nord.

 

După acest moment a urmat prezentarea făcută de inginerul Bene, a lui Aurel Pantea, a geologului Murvai Vasile şi a profesorului Ilie Paraschiv. Lucrurile mergeau bine, în sensul că inginerii, specialiştii prezenţi în sală au trăit momente de nostalgie pentru locurile în care au lucrat şi au suferit.

Şi a urmat şi momentul de „destabilizare”. A venit la manifestare şi prefectul Anton Rohian. Acesta urma să plece la o altă întâlnire şi a dorit să rostească câteva cuvinte. Lucrurile spuse de prefect au fost până la un punct corecte, dar Rohian a licitat şi le-a spus inginerilor minieri să vină alături de el pentru a găsi soluţii la multele probleme ivite după închiderea mineritului neferos.

 

Inginerii au răbufnit şi, în stilul lor, oameni aprigi, i-au spus că este plătit din banii lor pentru a rezolva problemele judeţului şi că nu este normal ca tot ei să dea soluţii la probleme pe care nu le-au cauzat ei. Prefectul s-a enervat şi a încercat să lămurească, dar nu a prea reuşit. În sală s-au auzit opinii de genul „am vrut şi eu să iau cuvântul, dar acum nu mai am chef”. Situaţia s-a calmat după plecarea prefectului de la o manifestare în care foştii mineri specialişti ai nordului au vrut să stea la o discuţie despre ce a fost şi cum a fost. Noroc Bun!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.