• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Noiembrie , 2019

Dialoguri virtuale. Vom rămâne fără bani de pensii şi salarii bugetate? (IV)

Întrebare: De ce atitudinea Comisei Europene faţă de România pare atât de „dură” în ceea ce privește deficitele?

Răspuns: Într-un fel, România este „victima” unei conjuncții de trei factori: a) o neînțelegere; b) propria performanță; c) evoluții la nivel european.
Neînțelegerea (prezentă nu numai în România, ci şi în multe alte state europene) este aceea că deficitul bugetar de 3 la sută din PIB nu este o ţintă de atins, ci o limită pentru vremurile cele mai rele, atunci când economia se contractă. Cu alte cuvinte, atunci când economia creşte peste po­ten­ţial – aşa cum se întâmplă acum în România – deficitul bu­ge­tar trebuie să fie sub 1 la sută din PIB, pentru a avea posibilitatea să se ducă până la 3 la sută în PIB atunci când economia va intra în ciclul descendent.

Î.: Referitor la performanţă şi evoluţia europeană?
R.: Propria performanță a Româ­niei din 2011-2015 (cu reducerea deficitelor şi cu atingerea a 13 din 14 indicatori din Tabloul de bord) a arătat că se poate avea creștere economică şi în aceste condiţii. Într-un fel, România şi-a fixat ea însăşi o ștachetă foarte înaltă la care să se raporteze.
În fine, evoluțiile la nivel european arată că şi acele state care încă depășesc nivelul de 3 la sută din PIB al deficitului bugetar (Franţa şi Spania) sunt pe cale de a-l co­recta şi de a converge spre Obiec­tivul lor pe Termen Mediu (Me­dium Term Objective – MTO). Ro­mânia este singurul stat membru care riscă să încalce bariera de 3% în timp ce diverge de la MTO.

Î.: Pentru ca să poţi cheltui trebuie să ai de unde, deci să ai venituri. Referitor la problema salariilor bugetarilor şi a pensiilor cheltuielile pot  proveni din veniturile fiscale. De unde provin veniturile fiscale?
R.: Veniturile fiscale cuprind impozitul pe profit, accize, impozit pe veniturile din salarii, impozit pe veniturile din dividend, impozit pe dividend de la societăţile comerciale, impozit pe veniturile realizate din activităţile de expertiza contabila, taxa pe valoarea adăugată etc. Deci, o parte din veniturile produse de cei care le realizează sau le-au realizat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.