• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Octombrie , 2019

Dialoguri virtuale. Vom rămâne fără bani de pensii şi salarii bugetate? (I)

Întrebare: Deunăzi, la noi s-a de­clanşat o nouă luptă fratricidă pe tema căderii sau necăderii guvernului. Lup­ta s-a transpus în piaţa neorga­nizată, prin escaladarea pre­ţurilor, obligând mental gospodinele să cumpere cât mai multe pentru a umple cămările, iar în piaţa orga­nizată, în tehnici de „jumulire” a cumpără­torilor, prin fel de fel de jonglerii de marketing.

Răspuns: Este tehnica folosită de managerii politici în preajma alege­rilor, unii care vor să-şi păstreze poziţiile, iar rivalii să-şi recâştige scaunele avute cândva.

Î.: Chiar aşa de rău stă România că trebuie să ne speriem?
R.: Discuţia trebuie să fie adusă în parametri raţionali, eliberată de emoţii politice, comparată cu evoluţia gene­rală a lumii, cu date reale afirmate nu numai de noi, care suntem suspicioşi: „chiar noi/eu faţă de noi/ mine”.

Î.: Să vedem ce spun datele. Creşterea economică este măsura reală a lucrurilor?!
R.: Creșterea economică reprezintă variația pozitivă a producerii de bunuri și de servicii într-o economie pe o perioadă determinată, în general îndelungată. Indicatorul cel mai utilizat pentru a măsura creșterea este produsul intern brut (PIB). Dacă privim acest indicator, România stă bine, a avut o creştere economică de 4,6%, în comparaţie cu trimestrul doi 2018, după Ungaria (5,2%) şi înaintea Poloniei (4,2%).
Faţă de trimestrul anterior, creşterea economică a României a fost de 1%, după Ungaria (1,1%) şi înaintea Po­loniei, Ciprului, Bulgariei, Danemarcei, Greciei şi Lituaniei, cu creşteri de 0,8%.

Î.: Cunoscând interferenţa econo­mi­că a statelor din Uniunea Europeană care este situaţia per ansamblul a  ţărilor UE, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii?
R.: Creşterea economică a UE a fost de 1,4%, în comparaţie cu trimestrul doi 2018 şi de 0,2%, faţă de tri­mestrul precedent. În zona euro, economia a crescut în cel de-al doilea trimestru cu 0,2%, faţă de trimestrul anterior şi cu 1,2%, faţă de perioada similară a anului trecut. Economia Marii Britanii a înregistrat un regres de 0,2%, Germania şi Suedia consemnează reduceri de 0,1%, în timp ce Italia stagnează.
Creşterea economică a SUA a fost de 0,5%, faţă de trimestrul precedent şi 2,3% faţă de trimestrul 2 din 2018.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.