• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 27 Septembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Septembrie , 2024

Dialoguri virtuale / Viitorul pe care îl trăim (a doua parte)

Întrebare: Care este viziunea lui Toffler pentru producerea energiei în secolul nostru?

Răspuns: Nu intru în alte detalii, scopul nu este să-l analizez pe Toffler, ci să pornesc de la viziunea sa, ca să susțin o teză, anume că schimbarea modului în care ne producem energia în secolul al XXI-lea era clar întrevăzută încă de la mijlocul secolului trecut, fără ca această necesitate să fie creditată totodată și ca o soluție de combatere a schimbărilor climatice (pentru simplul motiv că efectele încălzirii globale nu erau manifeste). Pentru Alvin Toffler, era esențial în fond să se înțeleagă că totul vine la pachet, printre altele, cu o schimbare fundamentală în modul de producere a energiei, în căutarea sustenabilității.

 

Î.: Green Deal este, de fapt, calea unui pariu cu viitorul?

R.: Demasificarea, ca rezultat al evoluției societății către o etapă post-industrială, cu economii bazate pe informație – credea Alvin Toffler în 1980, cu mai bine de zece ani înainte de Earth Summit, Rio 1992 – va impune schimbarea radicală a modelului de producere a energiei nu doar din nevoia de a găsi substitute pentru combustibilii fosili ca surse epuizabile, ci mai ales pentru a răspunde noii arhitecturi socioeconomice, cu producție delocalizată (munca de acasă), locuințe și mici afaceri independente energetic și așa mai departe.

 

Î.: Care era ideea momentului?

Ideea principală era că, în momentul în care despre schimbările climatice se vorbea destul de puțin, ici și colo, prin reuniunile Clubului de la Roma, Toffler putea să observe că schimbarea modelului energetic va avea și un efect benefic asupra climei, doar că nu acest lucru îl preocupa, în condițiile în care venea la pachet oricum în bilanțul pozitiv cu reziliența dată de diversificarea surselor de producere a energiei.

 

Î.: Să cităm un articol din Life Science

R.: „Oamenii de știință au început să se îngrijoreze cu privire la schimbările climatice undeva spre sfârșitul anilor 1950, după cum a declarat într-un e-mail pentru Live Science Spencer Weart, istoricul și fostul director al Centrului pentru Istoria Fizicii de la Institutul American de Fizică din College Park, Maryland. «Era văzută ca o posibilitate pentru secolul 21, care părea foarte îndepărtată, totodată un pericol pentru care ar trebui să fim pregătiți». Comunitatea științifică a început să cheme la acțiune și la unirea eforturilor pentru a preveni schimbările climatice în anii 1980, iar de atunci avertismentele au început să se înmulțească. Cu toate acestea, ele au rămas doar vârful unui aisberg care se topește; nu au trezit interesul oamenilor pentru modul în care activitățile noastre de mii de ani afectează clima”.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.