Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale. Valorile Uniunii Europene se măsoară numai în bani? (IV)
Întrebare: Să nu uităm să vorbim de satul românesc?!
Răspuns: Este Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), gestionat de Ministerul Agriculturii și care a atras 3,56 miliarde de euro, adică 43,85% rată de absorbție. Aici se regăsesc linii de finanțare populare în rândul antreprenorilor IMM cu cele cinci submăsuri: 6.4, 6.2, 4.2, 6.1 şi 6.3.
Î.: Să amintim de administraţie si asistenţa tehnică?!
R.: Sunt alte două Programe Operaţionale: PO Capacitatea Administrativă şi PO Asistenţă Tehnică. Primul este gestionat de AMPOCA de la MDRAP - 78,47 milioane euro, adică 14,19%, rată de absorbție, iar al doilea gestionat de AM POAT de la MFE - 96,5 miloane de euro, adică 38,18%, rată de absorbție.
Î.: Deşi nu este specific, încă, zonei noastre, să nu-i uităm pe pescari şi peştii?!
R.: Programul Operațional Pescuit, gestionat tot de Ministerul Agriculturii - 37,5 milioane de euro, adică 22,29%, rată de absorbție. Aici sunt linii de finanțare pentru antreprenori interesați de afaceri cu prelucrarea produselor pescărești sau cu crescătorii de pește, precum și pentru restaurante cu specific pescăresc.
Î.: Nu ne putem lăuda cu un nivel măcar acceptabil de atragere a fondurilor europene, mai puţin agricultura. Care ar fi principalele probleme?
R.: Absorbția de fonduri europene a avut de suferit din cauze externe, dar mai ales interne. Aprobarea târzie a documentelor programatice la nivelul Uniunii Europene, întârzierea constituirii și acreditării autorităților de management naționale sau probleme în funcționarea sistemului electronic românesc de management al fondurilor UE. Dar mai sunt de rezolvat cele referitoare la construcția unor capacități administrative dezvoltate, creșterea calității proiectelor, includerea actorilor regionali în gestiunea programelor europene.
Î.: Ce să reţinem din acest interviu?
R.: Fonduri nu se vor primi nici de la Uniunea Europeană, nici de la bănci sau de la alte foduri de investiţii decât pe bază de proiecte bine fundamentate. Perioada creditelor pe bază de buletin s-a terminat. În loc de mână întinsă, vor fi necesari specialişti care să aibă capacitatea de a atrage fonduri. Bani sunt, care abia aşteaptă să fie investiţi. Ar fi bine să se facă vizite mai dese la Oradea, dar şi în alte comunităţi locale (chiar şi comune), cu rezultate în atragerea de fonduri europene şi de interesat ei cum au reuşit.