• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 18 Iunie , 2019

Dialoguri virtuale. Valorile Uniunii Europene se măsoară numai în bani? (III)

Întrebare: Problemele apar la fondurile europene structurale și de investiții (FESI), adică banii pe care îi primește țara pentru proiecte de investiții reali­zate, de la drumuri și autostrăzi până la cursuri de recalificare a șomerilor sau mici afaceri private. Cum se stă la acest fond?

Răspuns: În perioada de programare 2014 - 2020, România are alocate FESI de 30,88 miliarde de euro, din care a primit efectiv 7,9 miliarde de euro, în­semnând o rată de absorbție de 25,56%, sub media UE de 27%, conform situației centralizate de Ministerul Fondurilor Europene.
Numai că din acești bani, 1,8 miliarde de euro sunt avansuri acordate de Comisia Europeană statului român în anii 2016 și 2017, pentru a putea demara proiectele europene. Mai rămân 6,1 miliarde de euro, absorbiți de România în baza cheltuielilor efectuate de beneficiarii interni în proiectele europene derulate. Aceasta înseamnă o rată de absorbție de 19,82%, ca rambursări de cheltuieli în proiecte.

Î.: Mergând mai în amănunt, în cadrul acestor fonduri FESI intră și banii din Politica de coeziune a Uniunii Europene, gestionați la nivel național de Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Dezvoltării Regionale (prin autorități de management). Ce se poate spune în acest sens?
R.: Pe Politica de coeziune, în perioada 2014 - 2018, România a reușit să obțină rambursări de cheltuieli de numai 2,85 miliarde de euro, adică 12,64% din sumele alocate țării prin această politică, rată de absorbție fără avansuri.

Î.: Unul din proiectele des utilizate este Programul Operaţional Regional. Care este unitatea de management care gestionează aceste fonduri?
R.: POR este gestionat de Autoritatea de management a POR din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale (MDRAP). Pe acest program s-au primit de la Comisia Europeană, până la 31 decembrie 2018, 984 milioane euro. Aceasta înseamnă o rată de absorbție de 14,34%.

Î.: Fiind la acest capitol să ne reamintim cele cuprinse în actualul program de guvernare prin care, plecând de la starea actuală a sistemului sanitar, necesitatea realizării în trei centre universitare a unor spitale regionale. Mai sunt doi ani până la noi alegeri generale şi această promisiune v-a intra la capitolul „vom”?
R.: Cele trei spitale regionale promise trebuia să fie realizate la Cluj, Craiova și Iași. Guvernul român s-a răzgândit în privința spitalelor și i-a propus Comisarului European Corina Crețu să mute finanțările către achiziționarea de am­bulanțe. Evident, achiziția de ambulanțe este mult mai uşor de realizat decât proiectele ambițioase de proiectare și construcție a unor spitale. Prin astfel de artificii, România mai salvează în jur de 700 de milioane de euro de la dezangajare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.