• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Decembrie , 2013

Dialoguri virtuale / Un Forum cu tâlc

Întrebare: Fiecare ţară şi fiecare individ încearcă să se descurce în acest tumult ilogic al existenţei. La finele lunii noiembrie a.c., Forumul economic a ţărilor central şi est europene şi China ţinut la Bucureşti cum poate fi caracterizat?

Răspuns: Au fost folosite diferite adjective, în funcţie, îndeosebi din considerente politice interne, de la exultări la minimalizări. Eu aş răspunde cu un vers din Topârceanu: „A trecut acceleratul“.

 

Î.: Totuşi a fost o întâlnire a numeroase personalităţi politice, a numeroşi oameni de afaceri?!

R.: Este un succes, inclusiv logistic, întrucât nu este chiar aşa de uşor să găzduieşti şi să le asiguri mediul de reprezentare, dacă ne referim doar la aceste aspecte, la 15 şefi de guverne europene şi şefului guvernului chinez.

 

Î.: Parcă toţi şefii de guvern prezente doreau acelaşi lucru?!

R.: Temele comune au fost cele legate de problemele de cooperare economică, dar nu sub forma dorinţei unui bloc al ţărilor participante, ci fiecare ţară cu opţiunile sale individuale.

 

Î.: Forumul a stârnit atenţia şi altor state?

R.: Un interes aparte au manifestat Moldova, Ucraina şi Turcia, care nu au participat la Forum, nefiind ţări din Uniunea Europeană.

 

Î.: În timpul Forumului au fost subliniate câteva caracteristici comune ale ţărilor din zona central şi est europeană. Care au fost acestea?

R.: Au fost concluzii interesante. Poate trei merită să fie menţionate:

Sunt ţări cu democraţii tinere, care vor să se dezvolte şi care nu sunt ajutate de sistemul bancar actual, sistem care se orientează spre relaţii vechi.

Sunt ţări cu cea mai dinamică zonă de dezvoltare din Europa, şi sunt ţări care nu vor să-şi accepte soarta scrisă de alţii.

 

Î.: Se poate spune că acest Forum reprezintă un „moment istoric” în relaţiile

dintre ţările participante şi China?

R.: Nu este un „moment istoric”, ci o continuare a unor contacte individuale a ţărilor din zona noastră, situate geografic, începând din nordul Europei, până în sudul ei, respectiv de la ţările baltice până în zona Albaniei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.