• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Decembrie , 2018

Dialoguri virtuale / Un concurs inedit

Întrebare: Se cunoaşte că Israelul este o ţară cu un potenţial de cercetare deosebit?!

Răspuns: Este interesant că în ceea ce priveşte capacitatea de inovare Israelul stă pe locul trei, dar când se iau în considerare toţi coeficienţii Israelul se plasează abia pe locul 16.
 

Î.: Cum se simte Marea Britanie?
R.: Marea Britanie a alunecat cu un loc faţă de anul trecut. Se pare ca Brexit-ul nu i-a prea priit.
 

Î.: Care sunt indicatorii care se iau în seamă la întocmirea acestui clasament?
R.: Forumul Economic Mondial ia în seamă 12 factori atunci când întocmeşte lista ca­pacităţii concurenţiale a ţărilor. Aceştia sunt: suportul instituţional, infrastructura, mediul macroeconomic, sănătatea şi edu­caţia de bază, învăţământul superior şi edu­caţia permanentă, dezvoltarea pieţei financiare, dezvoltarea tehnologică, eficienţa pieţei produselor, mărimea economiei, sensibilitatea pieţelor, inovarea.
Pe lângă aceşti indicatori WEF a luat în seamă şi răspunsurile primite de la 13 mii de firme din 133 de ţări.
 

Î.: Se ştie că studiul conţine şi o hartă a Europei care creează o imagine de ansamblu asupra capacităţii concurenţiale a ţărilor, nu numai din Uniunea Europeană?!?
R.: Este interesantă harta pe care o prezintă WEF în care, prin nuanţări diferite de culori, încearcă să prezinte situaţia ţărilor din Europa, din care se disting trei zone: Eu­­ropa occidentală cu o pondere supe­rioară, urmată de Rusia şi Israel, după care se situează ţările din Europa centrală şi de est, printre care şi România.
 

Î.: Cum stăm cu criza economico-finan­ciară? A trecut sau nu a trecut?
R.: Business Insider atrage atenţia că pe lângă statistica prezentată anterior merită de avut în vedere şi analiza globală a eco­nomiei mondiale prezentată de WEF. Conform acesteia, deşi au trecut zece ani de la criza economică şi financiară mondială, guvernele, firmele şi persoanele private sunt încă circumspecte în ceea ce priveşte viitorul economiei pe ansamblul ei.
 

Î.: Cine se face responsabil de această situaţie?
R.: Pentru acest fapt sunt responsabili doi factori: proliferarea tehnologiei robotizate şi noile modificări geopolitice. Este foarte important să urmărim acei factori care conduc la dezvoltare economică, întrucât aceştia permit ţărilor să ofere condiţii concurenţiale egale şi creşterea nivelului de trai propriei populaţii.
 

Î.: Mai trebuie să ne mai temem de ceva?
R.: WEF îşi exprimă îngrijorarea privind o posibilă nouă criză a creditelor.
 

Î.: Cum stă România în acest clasament?
R.: Bine!!!??? Cu un loc peste Bulgaria, dar cu câteva locuri mai jos decât restul ţărilor din UE şi sub media celor 137 ţări analizate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.