• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Decembrie , 2018

Dialoguri virtuale / Trebuie să ne certăm pentru toate?

Întrebare: Câte rectificări bugetare sunt admise?

Răspuns: Într-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de două rectificări bugetare şi acestea nu pot fi promovate în primele 6 luni ale anului.
Prin excepţie de la prevederile menţionate, în cazul înrăutăţirii semnificative a prognozei indicatorilor macroeconomici care au stat la baza legii bugetare, se poate promova o rectificare bugetară în primul semestru al anului.
Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzând asistenţa financiară din partea Uniunii Europene şi a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia recti­fi­cărilor bugetare numai pentru plata servi­ciu­lui datoriei publice şi pentru plata con­tribuţiei României la bugetul Uniunii Europene.

Î.: Există un calendar privind aprobarea bugetelor anuale?
R.: Desigur, dar care nu se respectă ni­ciodată. Dau un exemplu: sunt ţări din Uniunea Europeană care au deja aprobat bugetul pe anul viitor şi dezbat elementele de bază a bugetului pe anul 2020.
Dar ar mai fi nevoie şi de următoarele: Până la data de 31 iulie a fiecărui an, Ministerul Finanţelor Publice să înainteze Guvernului strategia fiscal-bugetară pentru următorii 3 ani, care să conţină cadrul macroeconomic ce stă la baza politicii fiscal-bugetare, ca­drul fiscal-bugetar cu prognozele bugetare şi politica fiscal-bugetară şi o declaraţie de răspundere, pe care acesta să o prezinte Par­lamentului până la data de 15 august a fiecărui an.
Până la sfârşitul lunilor aprilie, iulie şi oc­tom­brie ale fiecărui an, Guvernul ar trebui să prezinte public o evaluare a execuţiei bu­getare trimestriale şi gradul de înde­pli­nire a ţintelor trimestriale prevăzute. În cazul unor abateri de la ţintele stabilite, Guvernul va prezenta şi măsurile avute în vedere pentru a corecta aceste dezechilibre prin reduceri de cheltuieli sau măsuri de îmbunătăţire a colectării veniturilor.

Î.: Dacă lucrurile sunt clare de unde atâta scandal?
R.: Este încălcată o primă regulă pentru întocmirea bugetelor, aceea că la parte de cheltuieli banii prevăzuţi să reprezinte suma proiectelor avute în vedere de a se realiza în perioada la care se referă bugetul nu mai există. Atunci nu ar mai fi investiţii lăsate de izbelişte, nu ne-am autoameninţa că nu putem onora diferite obligaţii internaţional, nu ar putea nimeni comenta că li se di­minuează alocaţiile bugetare, adminis­traţiile locale nu ar trebui să deschidă uşi politice şi exemplele ar putea continua.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.