Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Trebuie să ne certăm pentru toate?
Întrebare: Să faceţi câteva referiri cu privire la principiul stabilităţii?!
Răspuns: Guvernul are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară într-un mod care să asigure predictibilitatea acesteia pe termen mediu, în scopul menținerii stabilității macroeconomice. Din acest punct de vedere, aplicanţii sunt departe de cerinţele minime, în sensul căutării permanente a unor soluţii de moment la provocările reale ale conjuncturilor îndeosebi externe. Astăzi, într-un mediu acid şi impredictibil, pare-se că acest principiu este greu de respectat atât de guvernanţi cât şi de agenţii economici.
Î.: Care sunt cerinţele principiului responsabilităţii fiscale?
R.: Guvernul are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent și de a gestiona resursele și obligațiile bugetare, precum și riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale pe termen mediu și lung. Sustenabilitatea finanțelor publice presupune ca, pe termen mediu și lung, Guvernul să aibă posibilitatea să gestioneze riscuri sau situații neprevăzute, fără a fi nevoit să opereze ajustări semnificative ale cheltuielilor, veniturilor sau deficitului bugetar cu efecte destabilizatoare din punct de vedere economic sau social.
Î.: Echitatea în sânul societăţii sau intergeneraţionale este o cerinţă greu de satisfăcut într-un mediu în care totul se schimbă, în acelaşi timp se schimbă şi cu tot mai mare viteză se schimbă?!
R.: Acest principiu al echităţii sună astfel: Guvernul va derula politica fiscal-bugetară luând în calcul impactul financiar potențial asupra generațiilor viitoare, precum și impactul asupra dezvoltării economice pe termen mediu și lung. Oare se poate?
Î.: Cuvântul eficienţă este legată de capacitatea ori cărei organizaţii ca din resursele disponibile să creeze o plus valoare cât mai mare?
R.: În legislaţie, principiul eficienţei apare sub forma: Politica fiscal-bugetară a Guvernului va avea la bază utilizarea eficientă a resurselor publice limitate, va fi definită pe baza eficienței economice, iar deciziile de alocare a investițiilor publice, inclusiv cele finanțate din fonduri nerambursabile primite de la Uniunea Europeană și alți donatori, se vor baza pe evaluarea economică, precum și pe evaluarea capacității de absorbție.
Intrările bugetare sunt greu de estimat. Este o sumă care provine din mai multe locuri şi este creată cu multe condiţionalităţi. Desigur, intrarea în Uniunea Europeană a creat facilitatea accesului la fonduri externe, principiul solidarităţii trebuind să guverneze acest proces, dar din păcate tragerea din aceste fonduri este condiţionată de măsuri manageriale interne şi externe. Aici am avut în permanenţă disfuncţionalităţi care au diminuat mult sumele care au fost negociate şi au fost destinate României.