• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Februarie , 2018

Dialoguri virtuale / The Black Man-ul economiei

Întrebare: Pentru orice rezultat, nu numai în economie, se caută un iniţiator. Din păcate, în vremurile noastre, acesta trebuie să fie o cauzalitate de natură  exclusiv materială. Tot ce este imaterial se aruncă în lada cu poveşti. Aşa o fi?

Răspuns: Dau un banal exemplu: În zilele de 21 – 22 decembrie ’89, la Bu­cureşti, cine sau ce a făcut să nu fie ger năprasnic, ca de obicei,  pentru a-i goni pe oameni în case şi astfel ei au rămas pe străzi? Poate aşa a apărut şi The Black Man (să-l numim în continuare, în interviu, B.M ). Apare ca un dirijor invizibil care dirijează sistemul evaluării cre­di­telor, a capitalului speculativ, a băncilor mamut, a marilor investitori şi a pieţelor de capital. Nu se ştie pe cine şi cum coordonează aceste procese, B.M  să fie factorul cheie?

Î.: Cunoaştem impactul deosebit a recesiunii economico - financiare din 2008 - 2009 asupra întregii lumi. Efectele se simt şi în prezent. Ce a păţit B.M.?
R.: Este cunoscut că în urma recesiunii din perioada 2007 – 2008 există o insti­tuţie financiară (B.M. Fund Manage­ment) care a atins un profit uriaş în dau­na altor instituţii financiar-bancare care au intrat în faliment. Numai în 2008, va­loarea personală a proprietarului fondului a sporit cu 1,1 miliarde dolari.
Î.: Ce afirma B.M. că ar fi cauza afectării în asemenea măsură a unei economii pu­ternice cum este cea a Uniunii Eu­ropene?
R.: Una din cauzele efectelor atât de ne­ga­tive asupra economiei Uniunii euro­pene, afirma B.M., este lipsa de coeziune conceptuală din interiorul Uniunii.

Î.: Cunoaştem că B.M., ca toţi oamenii răi, încearcă să fie vizionari. Ce prevede pentru viitorul, viitor în anii ’80, care azi reprezintă prezentul?
R.: Finanţiştii de top afirmau că finalul recesiunii din 2008, în viitor ar putea avea consecinţe mai dure decât s-a petrecut la 15 septembrie 2008, respectiv in­trarea în faliment a uriaşei instituţii bancare americane Lehman Brothers.
În numărul din 6 septembrie 2011 a New York Times apărea un articol semnat de B.M. în care afirma: „Există o mare posibilitate ca recesiunea să aibă un final mai dramatic, mai mare decât cel în urma căderii Lehman Brothers. Este o problemă extrem de serioasă. Este nevoie de recesiune, pentru ca în Europa să se simtă necesitatea unei puteri centralizate şi o voinţă comună. Însă, încă nu se ştie ce o să facă această putere centrală”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.