Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale. Să ne cunoaştem fraţii din Regiunea de dezvoltare Vest
Întrebare: Să continuăm să ne cunoaştem fraţii din Transilvania, locul de unde ne-am pornit periplul economic prin ţară?!
Răspuns: O să vorbim de zona Banatului care cuprinde oraşe mari precum: Timişoara, Arad şi altele pe măsura Băii Mari: Reşiţa şi Hunedoara.
Î.: Care sunt judeţele care compun Regiunea de dezvoltare Vest?
R.: Sunt judeţele: Arad, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş, cu sediul Agenţiei de Dezvoltare la Timişoara.
Î.: Câţi locuitori grupează Regiunea Vest şi pe ce suprafaţă se întinde?
R.: Numărul locuitorilor este de 2.014.732 cu 700.000 mai puţini decât cei din Regiunea noastră şi ocupă o suprafaţă de 32.028 km², cu 2000 km² mai mică decât a noastră.
Î.: Care sunt cele mai performante afaceri din Regiune?
R.: În Arad: componente auto; în Caraş Severin: echipament electric; în Hunedoara: siderurgie şi în Timiş: retailer comerţ – Profi.
Î.: Care este valoarea cifrei de afaceri nete şi care este valoarea profitului realizat de firmele leader?
R.: Cifra totală de afaceri nete/an a fost de peste 8 miliarde lei (la cursul de schimb la data realizării interviului, peste 1,7 miliarde euro) şi cu o eficienţă a afacerii de 157 milioane lei/an.
Î.: Cine sunt proprietarii afacerilor de succes?
R.: Japonezii la Arad, nemţii la Caraş Severin, un Consorţiu multinaţional la Hunedoara şi un Fond de Investiţii Internaţional la Timiş.
Î.: Câţi salariaţi sunt încadraţi în firmele de succes?
R.: În aceste firme lucrează 23.100 de persoane, cu un număr de aproape 12.000 la Lidl. La nivelul judeţelor componente, rata de ocupare a forţelor de muncă la începutul acestui an a fost cea mai mare la Arad şi cea mai mică la Caraş Severin. Judeţul Arad ocupă locul 3 la nivel naţional (Maramureşul pe locul 20) şi judeţul Caraş Severin locul 29.
Î.: Care este Produsul Intern Brut / capita realizat de aceste judeţe?
R.: În medie realizează anual 37005 euro/capita. Cei mai eficienţi sunt cei din Timiş, locul 2 la nivel naţional şi cu cea mai mică cifră cei din Caraş Severin, toţi cu performanţe superioare Maramureşului.