Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale. Să ne cunoaştem fraţii din Regiunea de dezvoltare Sud – Est
Întrebare: Prezentarea comparată a Regiunilor de dezvoltare permite cunoaşterea pe fond de documentare formală a concetăţenilor noştri, nu numai sub aspect turistic, aşa cum apar în diferite monografii, ci şi economic!?
Răspuns: Am dorit să fac o sinteză a datelor oficiale pentru ca ajunşi într-o anumită zonă a ţării să-i cunoaştem mai bine pe fraţii noştri, sub aspectul apetitului faţă de afaceri (capacitatea antreprenorială), dar şi a rezultatelor obţinute în perioada apropiată.
Î.: Care sunt judeţele care compun Regiunea de dezvoltare Sud – Est?
R.: Sunt judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea cu sediul Agenţiei de dezvoltare la Brăila, deci nu la cel mai mare oraş din Regiune, altfel decât în Regiunea în care locuim.
Î.: Câţi locuitori grupează Regiunea Sud - Est şi pe ce suprafaţă se extinde?
R.: Numărul locuitorilor este de 2.811.218 cu peste 91 de mii mai mulţi decât cei din Regiunea noastră şi ocupă o suprafaţă de 35.762 km² comparativ cu a noastră de 34.159 km². Densitatea populaţiei este echivalentă cu a noastră.
Î.: Care sunt cele mai performante afaceri?
R.: Sunt cele din domeniul agriculturii la Brăila, producerea uleiului comestibil la Buzău, procesarea petrolului la Constanţa, siderurgie la Galaţi, producerea aluminei calcinate la Tulcea şi producţia de hârtie la Vrancea
Î.: Care este valoarea cifrei de afaceri nete şi care este valoarea profitului realizat de firmele leader?
R.: Cifra totală de afaceri nete/an a fost de aproape 19 miliarde lei (la cursul de schimb la data realizării interviului cca. 4 miliarde euro) şi cu o eficienţă a afacerii de 186 milioane lei (aproximativ 39 milioane euro).
Î.: Cine sunt proprietarii afacerilor de succes?
R.: Emiratele Arabe Unite la Brăila, Statele Unite ale Americii la Buzău, românii la Constanţa, britanicii la Galaţi, ruşii la Tulcea şi românii (SIF Banat - Crişana) la Vrancea.
Î.: Câţi salariaţi sunt încadraţi în firmele de succes?
R.: În aceste firme lucrează 9.572 persoane. La nivelul judeţelor componente, rata de ocupare a forţelor de muncă la începutul acestui an a fost cea mai mare la Vrancea şi cea mai mică la Galaţi. Judeţul Vrancea ocupă locul 14 la nivel naţional (Maramureşul pe locul 20) şi judeţul Galaţi penultimul loc din ţară.
Î.: Care este Produsul Intern Brut/capita realizat de aceste judeţe?
R.: În medie realizează anual 30.953 euro / capita, cu sub 35% din cât realizează locuitorii Regiunii noastre. Cei mai eficienţi sunt cei din Constanţa şi cu cea mai mică cifră cei din Vrancea.