• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Septembrie , 2022

Dialoguri virtuale. Să ne cunoaștem altfel combatanții

(prima parte)

Întrebare: Aș dori o altfel de prezentare a războiului și a efectelor războiului, nu numai asupra României, ci a economiei mondiale.
Răspuns: Toată lumea povestește despre război fără a cunoaște, în fond, cine sunt cei doi combatanți. De ce sunt importanți? Cum va fi lumea după acest conflict?

Î.: Cât de dependentă este economia României în mod direct de cea a Ucrainei?
R.: Schimburile comerciale dintre România și Ucraina au depășit anul trecut pragul de 2 miliarde de euro. Cifra plasează schimburile cu Ucraina în același ordin de mărime cu cele cu Republica Moldova.

Î.: Ce spun instituțiile financiare mondiale despre economia Ucrainei la finele acestui an?
R.: Fondul Monetar Internațional estimează că economia Ucrainei s-ar putea prăbuși anul acesta cu până la 35% din cauza războiului.
 
Î.: Este un război hibrid. Pierderi suferă populația, infrastructura, agenții economici?
R.: Ministerul Finanțelor de la Kiev a anunțat, recent, că circa 30 la sută dintre companiile din Ucraina și-au oprit complet sau temporar activitatea.

Î.: Cum afectează războiul deficitul comercial al României în raport cu Ucraina?
R.: România a înregistrat deficit comercial, valoarea importurilor din Ucraina depășind-o pe cea a exporturilor în statul limitrof estic cu aproape 636 milioane euro.

Î.: Dar importurile?
R.: Importurile românești din Ucraina a plasat Kievul pe locul 18 în topul partenerilor la import ai României, imediat după Grecia (1,389 miliarde euro) și înaintea Elveției (1,209 miliarde euro). Importurile românești din Ucraina nu sunt mari, însă problematică este prezența în rândul lor a unor mărfuri-cheie.

Î.: Care sunt acele mărfuri cheie?
R.: Peste 30 la sută din importurile din Ucraina au reprezentat „Mărfuri manufacturate clasificate în principal după materia primă”, în care intră, printre altele, fierul și oțelul.

Î.: Dar industria auto și construcțiile?
R.: Industria construcțiilor din România a avertizat deja că scumpirea accelerată a materialelor, accentuată de războiul din Ucraina, țară care exporta cantități importante de oțel-beton, riscă să ducă la oprirea investițiilor publice.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.