• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Octombrie , 2013

Dialoguri virtuale / Să facem nişte calcule

Întrebare: Este spectaculos. Dar cum simte cetăţeanul de rând această situaţie raportat la „datele proprii statistice”?

Răspuns: Veniturile, dar şi cheltuielile populaţiei au scăzut, consumul de alimente, mărfuri nealimentare şi carburanţi s-a redus în modul cel mai abrupt din Uniunea Europeană, iar şomajul a crescut la 7,5% după ce la sfârşitul lui 2012 fusese de 6,9%. De asemenea, salariul mediu real (evoluţia veniturilor în raport cu scumpirile) a scăzut în 20 de domenii de activitate şi a crescut doar la bugetari, iar puterea de cumpărare a scăzut la 48% din media UE, românii devansându-i astfel în premieră pe bulgari în topul sărăciei. Altfel spus, în timp ce economia României a înflorit, românii au sărăcit.

 

Î.: Este o situaţie paradoxală. Care ar fi explicaţiile pentru ceea ce ni se întâmplă?

R.: Se dovedeşte pe zi ce trece că toate greutăţile au fost transpuse pe umerii populaţiei. De altfel, această situaţie durează de mult. Vă aduceţi aminte ce se întreba lumea, după isteria cu criza şi recesiunea? Dacă am ieşit din recesiune cum simte cetăţeanul de rând acest lucru? Răspunsul era aproape unanim - în niciun fel. Ar mai fi o explicaţie, prin atitudinea cetăţeanului care drămuieşte mai bine consumul propriu, cu riscurile adiacente, generate de un consum nesustenabil a culturii „creditului cu buletinul”.

 

Î.: Există şi un alt paradox, cel al insolvenţei în cazul firmelor?!

R.: În România sunt în derulare 100.000 de insolvenţe şi nu sunt la categoria firmelor mici, care au o pondere de doar 1% în cifra totală de afaceri, ci în rândurile companiilor mijlocii şi mari, astfel că e cu atât mai greu de înţeles creşterea de ansamblu a economiei.

 

Î.: Există nişte barometre care arată adevărata faţă a economiei. Care sunt acestea?

R.: În primul rând comerţul cu alimente şi mărfurile nealimentare vândute cu amănuntul, consumul de carburanţi şi curent electric. Exact aceşti indicatori arată minusuri pe toată linia, contrazicând plusurile de la exporturi şi producţia industrială. Conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică: comerţul cu alimente a stagnat, iar cel cu mărfuri nealimentare a avut scăderi de peste 5%. Cât priveşte consumul de carburanţi, acesta a avut cele mai abrupte scăderi, de 7,6% în mai şi de aproape 5% în primele cinci luni. În fine, şi consumul de energie electrică a avut o scădere de peste 7% la cinci luni.

 

Î.: Care ar fi un alt barometru?

R.: Un alt barometru care reflectă adevărata stare a economiei şi care a ajuns în zona de cod roşu arată că rata restanţelor populaţiei şi firmelor către bănci a sărit pragul de 20% în luna mai 2013 (în mai 2012 era de 16,7%).

 

Î.: Privit din exterior, economia României pare un tigru asiatic?!

R.: Da. Însă este un tigru de mucava.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.