• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 28 Aprilie , 2015

Dialoguri virtuale / Povestea francului elveţian

Î.: Ce au făcut alte state europene în această conjunctură?

R.: În Polonia s-au exprimat câteva personalităţi importante, de exemplu Janusz Piechocinski, vorbind despre creşterea spectaculoasă a francului, a zis: „Situaţia se va stabiliza”, iar Balczerovitz: Ar fi „imoral” şi nedrept ca Statul să îi ajute pe cei care s-au împrumutat în franci, defavorizându-i astfel pe cei care au decis să nu îşi asume riscuri şi să ia credite în zloţi.

În Ungaria: Guvernul Orban a forţat băncile să suporte cea mai mare parte a şocului valutar, implementând un mecanism prin care cetăţenii pot rambursa creditele la un curs fix mult sub cel al pieţei.

În Croaţia: Băncile trebuie să transforme creditele ipotecare în franci elveţieni în împrumuturi în moneda locală deoarece când au încheiat contractele nu i-au informat pe clienţi că dobânzile vor creşte dacă francul se apreciază.

 

Î.: În aceste zile se tot aminteşte în România de Legea insolvenţei persoanelor fizice. Merită să detaliem fiindcă într-un fel este legată şi de francul elveţian?!

R.: Legea insolvenţei persoanelor fizice a trezit multe pasiuni şi controverse. În dispută a intrat şi Fondul Monetar Internaţional. Principalele prevederi sunt:

- Atât creditorii, cât şi debitorii pot cere insolvenţa, în anumite condiţii;

- În perioada insolvenţei se suspendă executarea silită;

- Nu se mai acumulează dobânzi penalizatoare;

- Din clipa intrării în insolvenţă toate cheltuielile personale se raportează la judecătorul sindic, care are drept de veto asupra tranzacţiilor sau utilizării veniturilor;

- Administratorul judiciar face lista de creanţe, lista de bunuri şi venituri, apoi în decurs de maxim trei luni decide planul pentru plata datoriilor;

- Instanţa, fie aprobă planul (propus de datornic sau de creditor, în funcţie de cine a depus cererea de intrare în insolvenţă, fie, dacă planul nu corespunde sau dacă datornicul nu a propus un plan, decide lichidarea activelor datornicului.

Deci legea insolvenţei persoanelor fizice ar fi o posibilă soluţie pentru multe persoane aflate în dificultate

 

Î.: Ce se va întâmpla cu românii care au luat credite în franci elveţieni?

R.: Vor păţi ca cei cărora le-a murit cineva drag. Vin mulţi la înmormântare, jelesc, se transmit mesaje de îmbărbătare, dar necazul rămâne tot în casa mortului, nu-l duce nimeni acasă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.