• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 August , 2019

Dialoguri virtuale. Poate fi şi bine (IV)

Întrebare: Ce recomandă Raportul Băncii Naţionale privind firmele româneşti?

Răspuns: Avem puține firme „bancabile” și nu putem forța băncile să împrumute firme care riscă să nu mai dea banii înapoi. Mai avem un exces de resurse și puțini beneficiari. Soluția ar fi o reformă a companiilor! Această situaţie este şi în cazul fondurilor europene. Bani mulţi, capacitate de tragere mică. Aici intră în joc şi capacitatea de management a ministerelor şi a altor structuri naţionale.

Î.: Problema inflaţiei o simte fiecare dintre noi. Cum se poate judeca această problemă?
R.: Rata anuală a inflației s-a situat,  în decembrie 2018, la nivelul consemnat la finele anului 2017 şi s-a plasat în interiorul intervalului de variaţie asociat ţintei staţionare, după depă­şirea unor şocuri temporare de ofertă.

Î.: Se cunosc disensiunile care au avut loc între Guvernul României şi Banca Naţională în anul 2019. Care sunt în prezent domeniile de colaborare dintre Guvern şi BNR?
R: Este Comisia Națională de Fundamentare a Planului Național de Adoptare a Monedei Euro, condusă de prim-ministru și de președintele Aca­demiei Române, în calitate de copre­ședinți, respectiv de guvernatorul Băncii Naționale a României și de un viceprim-ministru desemnat de premier, în calitate de vicepreședinți, care a finalizat, în decembrie 2018, redactarea Planului. Un alt domeniu este cel al cooperării instituționale, prin participarea unor experți ai BNR la ședințele Comisiei de planificare a fluxurilor financiare ale Trezoreriei statului sau sprijinul acordat Ministerului Finanțelor Publice de către BNR în procesul de emisiune de obligațiuni pe piețele internaționale de capital.

Î.: Sunt şi cooperări cu Parlamentul României?
R.: În trei domenii: elaborare de puncte de vedere asupra unor proiecte de acte normative;  formulare de punc­te de vedere, realizare de mate­riale sau participare la discuții/reuniuni ale comisiilor de specialitate din cele două Camere ale Parlamentului pe tematici din sfera de activitate a BNR (politică monetară, stabilitate finan­ciară, rezoluție bancară, afaceri europene, sisteme de plăți) şi inter­pelări punctuale adresate BNR de către se­natori sau deputați.

Î.: Se pot trage şi alte concluzii?
R.: Dacă Banca Naţională nu este atacată din motive politice, treburile ar putea să meargă bine. Însă, nu trebuie să uităm că Banca joacă într-o altă ligă cu jucători şi din alte părţi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.