• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 7 August , 2019

Dialoguri virtuale. Poate fi şi bine

(prima parte)

Întrebare: A fost prezentat raportul anual a Băncii Naţionale a României. De ce trebuie/merită să ne preocupăm de concluziile acestuia?
Răspuns: Este singura bancă adevă­rată a românilor, care produce un „pro­fit social”, ce se regăseşte, în final, în buzunarul fiecărui cetăţean român.

Î.: Întrucât omul de azi nu are răbdare (invocă lipsa de timp), care ar fi concluzia generală a Raportului?
R.: Guvernatorul B.N.R. afirmă: „Înda­torarea țării arată bine, datoria nu a crescut ca pondere în PIB. Suntem la 35% datorie publică în PIB, problema este ce anume facem cu banii împrumutaţi”. Poate este momentul să spunem că lipsa de răbdare a omului modern se datorează înstrăi­nării până şi de el însuşi şi a luptei permanente pentru profit.

Î.: Spume ceva semnificativ această cifră de 35% datorie publică în Produsul Intern Brut?
R.: Deja faptul că atât în literatura de profil cât si în textele cotidiene Produsul Intern Brut se scrie cu litere mari iar „tanti şi nenea” când aud de P.I.B. îşi întrerup munca, P.I.B.-ul devenind o sperietoare naţională, în­semnă că merită să fie menţionat într-un asemenea raport, iar 35% chiar merită de aprofundat.

Î.: Vorba soacrei dintr-o reclamă de medicamente: De ce?
R.: Prin datorie publică se înțelege datoria pe care o are statul față de terți, precum persoane private, persoane juridice, bănci, întreprinderi, din țară sau din străinătate, care au cumpărat obligațiuni emise de stat pentru a acoperi nevoile financiare ale statului.

Î.: 35% trebuie să ne sperie sau să ne bucure?
R.: Nici – nici. Să facem comparaţii cu alte state europene: Potrivit ultimelor date Eurostat, datoria publică din Zona Euro s-a situat în medie la 85,1% din PIB faţă de 86,4% în trimestrul al treilea 2018.
Cea mai ridicată datorie din UE în trimestrul al patrulea 2018 a fost înregistrată de Grecia 181,1% din PIB ceea ce reprezintă echivalentul a 334,5 miliarde de euro. Grecia este urmată de Italia (132,2%), Portugalia (121,5%), Cipru (102,5%) şi Belgia (102%). Cel mai scăzut nivel al datoriei a fost înregistrat de Estonia (8,4%), Luxemburg (21,4%) şi Bulgaria (22,6%). Oare grecii, italienii, portughezii, ciprioţii şi belgienii nu dorm noaptea de grija acestor cifre? Mai degrabă nu dorm acele ţări sau bănci care i-au împrumutat pe par­cursul anilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.