• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Iulie , 2021

Dialoguri virtuale. Pentru conducători – bine – pentru votanți?

(prima parte)

Întrebare: S-a vorbit pe larg despre efectele pandemiei asupra economiei și asupra societății în general. Efectele
s-au încercat a fi măsurate. Numai în sectoare măsurabile s-a simțit agresiunea acestei boli?
Răspuns: Deja s-a observat redesenarea relațiilor sociale, precum și redesenarea unor sectoare economice.
Î.: Cum s-au  resimțit și se vor redesena relațiile sociale?
R.: Efectele vor fi, în primul rând, asupra mentalului comun. Chiar dacă va avea lumea încredere, va exista o doză de suspiciune.
Î.: Să trecem în revistă fenomenele prin care am trecut, spre a putea face mai pe urmă o comparație între diferite perioade istorice.
R.: În primul rând, totul a început cu o cauză medicală care s-a transformat într-o pandemie, după care au apărut măsuri pentru a bloca răspândirea pandemiei.
Î.: A fost o întreagă epopee...
R.: Măsurile au fost, după cum bine se știe, de limitare a mișcării, ceea ce a implicat consecințe economice. În primă fază,  au fost probleme medicale care se vor rezolva prin medicație și prin prevenție, adică limitarea contactelor și a mișcării populației. Apoi au venit cele economice, ca și consecință a deciziilor medicale sau deciziilor de limitare a pandemiei și, într-un final, suntem puși în situația de a face față unei tensiuni psihologice. Există, chiar și după ridicarea restric­țiilor, suspiciunea că iei virusul de undeva și îl aduci acasă. Efectele prin­­cipale vor fi economice, pentru că tensiunile din societate se reflectă în activitatea de zi cu zi a fiecăruia. Pe scurt, efectele vor fi, în primul rând, asupra mentalului comun. Chiar dacă va avea lumea încredere, va exista o doză de suspiciune. Mulți oameni își vor tempera intențiile de a ieși în societate atât de lejer și atât de des cum se întâmpla înainte de pandemie. Probabil că această chestiune se va estompa în timp, dar pe termen scurt ne putem aștepta la o oarecare reticență privind contactul fizic cu ceilalți membri ai societății.
Î.: Vedeți și un sfârșit?
R.: Se așteaptă ca această criză să se termine și să reintrăm într-un oarecare normal abia anul viitor. Dar aș face oarecum trimitere, apropo de faptul că ni se spune că e cea mai mare criză din ultima sută de ani, la gripa spaniolă. Ea s-a încheiat undeva în 1919-1920, iar asta pe care o trăim și noi acum a început în 2019, deci din ultima sută de ani cea mai gravă a fost, la urma urmei, tot gripa spaniolă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.