• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 August , 2021

Dialoguri virtuale. Pentru conducători – bine – pentru votanți?

(a treia parte)


Întrebare: Vorbim astăzi de creșterea inechității. Oare această divergență se va accentua în timp și va produce efecte sociale?
Răspuns: S-au scris foarte multe cărți, dintre care una foarte interesantă: The Fourth Turning, scrisă de William Strauss și Neil Howe. O carte care practic susține că există niște cicluri în viață și că, la fiecare 80-100 de ani, apare un nou ciclu și că practic lucrurile care se întâm­plă acum s-au mai întâmplat și înainte. Nu este nimic nou, cu alte cuvinte.
Î.: Aceste cicluri nu se repetă în mod identic în aceeași formă, evident, dar ciclicitatea aceasta există. Spre ce ne îndreptăm?
R.:  Ne îndreptăm către o nouă viață, în sensul că vom fi mai digitalizați, economia se va transforma. Vom trece prin această criză medicală. Mulți au citit și Ciuma - cartea lui Albert Ca­mus, care practic ne arată viața în timpul gripei spaniole. Atunci situația a fost mult mai critică, iar rata mortalității a fost mult mai mare. Este vorba nu numai de o transformare socială și eco­nomică, dar mai ales una instituțională.
Î.: Sunt instituții care trebuie să se transforme în timp, pentru că se ajunge la o limită maximă....
R.: Vorbim astăzi, cel puțin din punct de vedere economic, de creșterea ine­chi­tății. Această divergență între oamenii care câștigă mai puțin și cei care câștigă mai mult se va accentua în timp și vor produce efecte sociale. Aceste schimbări sunt firești, normale. Ceea ce diferă este ritmul brusc în care au loc. Ne gândim la Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial sau la Marea Depresie care a fost înaintea celui de-al Doilea Război Mondial și care practic a creat condițiile pentru apariția războiului. Unele schimbări se fac brutal. Altele pot să fie mai line. Acum nu știm clar încotro ne vom îndrepta, dar este evident că vom intra într-un alt ciclu peste câțiva ani.
Î.: La nivel economic, cred că o să ve­dem o redesenare a anumitor sectoare...
R.: Într-un articol publicat de Yuval Noah Harari acum câteva luni în Financial Times, care se numea „Lecții după un an de covid”, încerca să ni se arate care sunt avantajele pe care le avem, iar principalul avantaj era acela de a sublinia rolul științei. Din punctul lui de vedere, în acest moment, suntem ca societate la nivelul maxim de dezvoltare umană și tehnologică. Știința a avut un rol foarte important în atenuarea efectelor acestei pandemii de-a lungul istoriei. Spunea asta gândindu-se la identificarea virusului în mai puțin de două luni de când a apărut, la crearea unui vaccin în mai puțin de un an. În plus, e de subliniat colaborarea care nu s-a reflectat tot timpul la nivel politic, dar la nivelul oamenilor de știință a exis­tat o colaborare nemaiîntâlnită.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.