• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 17 Iunie , 2015

Dialoguri virtuale / Minunea economică din zilele noastre

Întrebare: Poate ar fi bine să detaliaţi impactul asupra situaţiei din România?!

Răspuns: Randamentele obligaţiunilor suverane din zona euro se va răsfrânge şi asupra titlurilor de stat româneşti, care vor rămâne la actualul nivel deja scăzut, ceea ce va face ca finanţarea în lei sau euro a statului să rămână ieftină. Impactul va fi minim în ceea ce priveşte cursul de schimb euro – leu, întrucât în tandem se vor deprecia în raport cu alte monede. O astfel de depreciere va avea un impact inflaţionist minim, având în vedere ponderea dominantă a euro în tranzacţiile comerciale externe şi compensarea prin ieftinirea petrolului a preţului importurilor de hidrocarburi denominat în dolari.

 

Î.: Ar trebui să fim mai puţin academici în explicaţie. Cum resimt agenţii economici aceste măsuri?

R.: Printr-un acces mai uşor la bani ieftini. Agentul economic nu mai merită să depună eforturi pentru eficientizarea afacerii sale. Apelează la bancă pentru a face rost de bani, nefiind obligat să facă restructurări pentru ca dezvoltarea să se facă dintr-un efort propriu (adică prin măsuri de restructurare economică). Această logică poate fi ripată şi la nivel naţional.

 

Î.: Ce se estimează că se va întâmpla din plusul de lichiditate?

R.: Plusul de lichiditate din zona euro va duce la plasamente de lichidităţi în bănci, ceea ce ar putea pune o presiune şi mai mare pe scăderea dobânzilor la euro şi pentru reluarea creditării în zona euro. Se apreciază că în România această măsură nu va duce la creşterea volumului împrumuturilor în euro, întrucât deja creditarea în lei este suficient de ieftină comparativ cu euro.

 

Î.: Unul din marii economişti ai prezentului Noel Roubini, cel care a prevăzut declinul economic de la finele deceniului trecut, a pus în discuţie relaxarea cantitativă ( tiparniţa de bani )?!. 

R.: Roubini a pus zece întrebări:

1. Prin contrast cu abordarea „austriacă” de spargere a bulelor de credit şi active, ce conduce la recesiune, există riscul de a amâna prea mult măsurile de retragere din aceste bule şi de restructurare, cu transformarea în zombie (morţi vii) de instituţii financiare, întreprinderi şi chiar guverne. De aceea, relaxarea cantitativă trebuie restrânsă treptat şi eliminată în timp.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.