• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 30 Septembrie , 2016

Dialoguri virtuale / „Mâna invizibilă” funcţionează tot timpul

(partea a doua)

 

Întrebare: Ce relevanţă mai au ideile dintr-o carte scrisă în secolul XVIII în contextul secolului XXI, când totul se schimbă, în acelaşi timp se schimbă şi cu viteză tot mai mare se schimbă?

Răspuns: Indiferent de perioada istorică, neignoranţii şi-au pus şi îşi vor pune problema avuţiei naţionale, bineînţeles atâta timp cât noţiunea de naţiune va avea sens. Tocmai de aceea Smith este considerat ca fiind cea mai importantă personalitate în procesul de formare al teoriei economice moderne.

 

Î.: Care sunt considerentele novatoare ale lui A. Smith vis-a-vis de avuţia naţională?

R.: După A. Smith avuţia naţională trebuie raportată la bunurile de consum şi la munca ce le produce şi nu la cantitatea de aur sau argint aşa cum considerau cele mai multe teorii economice ale vremii. Munca pentru A. Smith este o valoare absolută, considerând că, deşi valoarea bunurilor variază, valoarea muncii cu care se cumpără rămâne permanent aceeaşi, având  un caracter profund obiectiv.

 

Î.: Care a fost argumentaţia pentru care aurul şi argintul nu pot fi luate în considerare în cuantificarea avuţiei naţionale?

R.: Pentru înţelegere, A. Smith dă exemplul scăderii valorii aurului şi argintului ce a avut loc în secolul XVI după descoperirea unor cantităţi însemnate pe continentul american. Această scădere este pusă de A. Smith pe seama scăderii cantităţii de muncă necesare obţinerii aurului şi argintului fără a lua în considerare raritatea în procesul de formare a preţului unui bun.

 

Î.: O explicaţie mai amplă a noţiunii „Mâinii invizibile” s-ar impune?!

R.: Metafora „Mâna invizibilă” ilustrează cum, prin urmărirea propriului interes, indivizii stimulează indirect economia. Smith consideră că, în cazul societăţilor capitaliste, urmărirea propriului bine contribuie la binele întregii societăţi. În cadrul mecanismului pieţei, guvernat de acest principiu, acţiunile cele mai eficiente şi benefice vor fi şi cele mai profitabile.

Aşadar, o persoană ce îşi urmăreşte propriul interes este condusă de o ,,mână invizibilă” spre un rezultat pe care nu l-a anticipat. De cele mai multe ori individul, urmărindu-şi câştigul propriu, serveşte interesul societăţii mai eficient decât dacă acesta ar fi fost scopul său.

În susţinerea acestei idei, Adam Smith afirmă: ,,Nu am cunoscut niciodată multe realizări ale celor ce susţineau că trudesc pentru binele tuturor”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.