• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Octombrie , 2019

Dialoguri virtuale. Lupta murdară pentru profit (II)

Întrebare: Cum s-au orientat marile companii la această situaţie?

Răspuns: Unele companii participă uneori la exerciţii militare. La Exerciţiul NATO „Trident Juncture 2018”, desfăşurat în Norvegia, au participat firme norvegiene de transport care au contracte cu armata. Reprezentanţi ai mediilor de afaceri asistă uneori la simulări ale forţelor armate, dar nu participă propriu-zis. Aceasta este o oportunitate pierdută, deoarece sectorul privat ar fi grav afectat de o situaţie de urgenţă.

Î.: Cum se raportează mediul politic la aceste provocări?
R.: Exerciţiile militare la care să participe sectorul privat nu sunt doar dezirabile, sunt absolut vitale. Cele mai multe sisteme politice moderne se bazează pe presupu­nerea că, într-o situaţie de criză, forţele armate vor fi susţinute de reprezentanţi ai societăţii civile. O astfel de susţinere poate funcţiona doar dacă firmele au exersat scenarii de situaţii de urgenţă cu forţele armate.

Î.: Se cunoaşte că în Suedia s-au făcut paşi concreţi pentru implicarea societăţii civile în politica de apărare militară şi economică?!
R.: Proiectul „Apărare Totală 2020” („Total Defence 2020”) este o versiune modernă a exerciţiilor organizate de Guvernul Suediei, de companii şi de grupuri de voluntari.

Î.: Tot personalul companiilor par­ticipă la aceste exerciţii?
R.: Majoritatea companiilor mari efectuează deja exerciţii de gestionare a crizelor, dar acestea se limitează la personalul propriu şi la scenarii specifice activităţilor de profil. Acest lucru generează limite în cazul ameninţărilor la adresa siguranţei naţionale.

Î.: În apropierea noastră se desfă­şoară un război real. Au fost identificate elemente de război eco­no­mic?
R.: În Ucraina, afirma Financial Times, activităţile militare ruse au implicat campanii pentru dezinformare şi atacuri cibernetice, blocând activităţile băncilor, companiilor media şi agenţiilor guvernamentale. „În acest context, guvernele au nevoie ca sectorul privat să se pregătească alături de forţele armate pentru situaţii de urgenţă. Dat fiind că sunt expuse consecinţelor devastatoare dacă sunt prinse nepregătite în situaţii de crize de securitate, companiile ar avea avantaje de pe urma participării”, subliniază editorialistul Elisabeth Braw.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.