• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Februarie , 2017

Dialoguri virtuale / Istoria cametei

(partea a patra)

Întrebare: O situaţie aparte este în cazul isla­mu­lui?!
Răspuns: Dacă un şeic arab posedă mai mulţi bani şi identifică o afacere, poate chema lângă el un partener, inclusiv creştin, derulează afacerea urmând ca profitul, dar şi pierderea, să le împartă, fără a pretinde partenerului de afacere dobândă pentru banii investiţi.
Spre deosebire de actualul sistem bancar prin care întreaga răspundere o transmite antreprenorului, respectiv acelui care împrumută. Se poate spune şi sub forma: „Îţi dau bani dacă ai deja bani (gaj). Dacă ai pierdut, întreaga răspundere îţi aparţine. Dacă ai câş­tigat, parte din câştig este al meu, bancherul”.

Î.: Deşi am vorbit şi în alte interviuri de bani, poate o apropiere din altă perspectivă ar fi interesantă?!
R.: Banul, în esenţă, este un simbol fără nicio valoare. Să luăm două monede din aur, fiecare cântărind 10 grame. Pe o monedă să inscrip­ţionăm 1 Ron şi pe cea de a doua 1000 Ron şi aceste monede să  le punem în circulaţie. În­seamnă oare că prima monedă este mai slabă decât a doua de o mie de ori? Deci simbolul este banul şi nu pe ce este înscris acest simbol.

Î.: Ce s-ar întâmpla daca nu ar fi bani?
R.: Pentru a sublinia şi mai mult rolul de simbol al banului şi rolul acestuia într-o lume tot mai complexă, este suficient să amintim că fără un asemenea simbol nu s-ar putea compara două lucruri, respectiv câtă muncă se găseşte în spatele unui bun, sau nu s-ar putea ţine evidenţa diferitelor bunuri, adică contabilizarea lor.

Î.: Poate un exemplu mai palpabil ar putea elucida rolul banilor?!
R.: Fără bani nu s-ar putea desfăşura o acti­vitate economică eficientă şi benefică. Spre exemplu: dacă cineva, care are cinci vaci ar dori sa-şi cumpere un autoturism „Dacia”,  ar trebui, dacă nu ar fi simbolul – bani - să caute pe un cineva care are un autoturism „Dacia” şi care ar dori să cumpere cinci vaci. Un asemenea schimb este aproape imposibil. Se impu­nea, deci, un sistem de simboluri, care nu are nimic de a face cu aurul sau argintul.

Î.: Există şi o istorie a simbolurilor?
R.: Se cunoaşte că o perioadă cămătarii au fost alungaţi din Anglia. În locul banilor, timp de trei sute de ani, se folosea un etalon de comparaţie din lemn. Deci, simbolul banului era o bucată de lemn crăpat într-un anumit fel. Jumătate din el era păstrat la trezoreria regală, cealaltă parte era în circulaţie.
Nu manifestarea materială a banului repre­­zintă valoarea unui obiect sau prestaţie, ci încrederea într-un simbol. Trebuie să însemne că pentru munca mea primesc acest simbol şi altul pentru munca lui primeşte acelaşi simbol, în care cred amândoi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.