• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Ianuarie , 2017

Dialoguri virtuale / Istoria cametei

Întrebare: Deci hrematistica are origine europeană!?
Răspuns: Acest sistem financiar, conce­put în Europa, s-a extins ulterior în întreaga lume.
Sistemul cuprinde acele grupuri de interese care se ocupă de bani şi doresc ca emisiile monetare să ajungă sub autoritatea lor şi astfel să devină stăpânii absoluţi, fără graniţe, ai acestui sistem.
Algoritmul sistemului este simplu: emi­te bani, împrumută-i, pretinde do­bândă, din banii rezultaţi împrumută ş.a.m.d.

Î.: Ce se mai poate spune despre ea?
R.: Hrematistica este o meserie milenară şi a devenit încet-încet o preocupare mai bănoasă faţă de cei a căror activitate este legată direct de natură, de pământ, respectiv adevăraţii creatori de valori. Cei care învârt banii trăiesc după cei care trăiesc din natură. Acest lucru este valabil şi în raporturile inter statale. Să nu uităm că sunt mari puteri care, pe lângă industria auto, cea imobiliară, se bazează şi pe „industria financiară” , sunt cei care au declanşat marea criză de la începutul acestui secol.

Î.: Una din cauzele prăbuşirii Imperiului Roman are o istorie legată de bani şi ca­mă­tă?!
R.: Într-adevăr, se afirmă că printre cauzele prăbuşirii Imperiului ar fi fost rolul nefast al cămătăriei. Se ajunsese ca toţi romanii, cu excepţia cămătarilor, să devină datori acestora, fiind obligaţi
să-şi predea pământurile, imobilele şi chiar şi libertatea (cei care nu puteau să plătească deveneau sclavi) cămătarilor. Această stare a condus la secarea rezervorului productiv al imperiului, nu se mai cultiva nimic, trebuia ca grânele să fie importate sau varianta tipică imperiilor: războaiele de cucerire, ceea ce însemna stagnare economică. În 476 Imperiul Roman se rupe în două şi apar relaţii instituţionale care nu mai pot fi gestionate, nefiind funcţionale, şi se produce sfârşitul.
Ca o urmare în timp a slăbirii şi, ulterior, dezintegrării Imperiului Roman se poate aminti că în 1453, după căderea Constan­tinopolului, se săvârşeşte ultima slujbă creştină în Sfânta Sofia şi astfel se îm­plineşte, după 800 de ani, visul lui Mahomed.
În Evul Mediu situaţia se repetă. Aceleaşi fenomene se regăsesc în Le­­vant şi Veneţia.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.