• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 August , 2015

Dialoguri virtuale / Întreprinderile mici şi mijlocii pot salva economia românească?

Întrebare: Curtea de Conturi a găsit probleme şi în efectuarea cheltuielilor finanţate. Care au fost acestea?

Răspuns: Amintim două:

a. Mare parte din cheltuielile decontate de beneficiarii de alocaţii financiare nerambursabile, necesare întocmirii şi implementării proiectelor, sunt cele efectuate cu consultanţa pentru întocmirea proiectelor şi cele cu comisioanele şi dobânzile bancare, fără implicaţii, în dezvoltarea activităţilor I.M.M.-urilor.

b. Duratele de implementare ale proiectelor nu coincid întotdeauna cu cele stabilite prin contractele de finanţare, toate acestea având consecinţe negative asupra eficienţei utilizării fondurilor publice.

 

Î.: Care sunt observaţiile privind mecanismele de control?

R.: Curtea de Conturi susţine că au fost probleme şi la mecanismele guvernamentale de control al cheltuirii banilor în scheme de sprijin pentru IMM-uri:

a. Monitorizarea deficitară a indicatorilor privind rezultatele I.M.M.-urilor beneficiare ale ajutoarelor de minimis a condus la imposibilitatea evaluării eficienţei şi eficacităţii programelor implementate de Departamentul pentru IMM.

b. Neefectuarea monitorizării activităţilor organizate, serviciilor şi cheltuielilor efectuate de către administratorii de incubatoare, atribuţie aflată în sarcina oficiilor teritoriale, în perioada 2011-2012, şi în responsabilitatea oficiilor teritoriale şi ale Direcţiei implementare programe din cadrul Departamentului pentru IMM, începând cu anul 2013.

c. Rezultatele obţinute de I.M.M.-urile care au primit finanţare prin intermediul programelor derulate de Departamentul IMM nu au fost în toate cazurile la nivelul celor estimate la data solicitării finanţărilor, nefiind realizate nivelurile asumate ale criteriilor de evaluare (creşterea cifrei de afaceri, a profitului sau a numărului de locuri de muncă nou-create), pe baza cărora au fost considerate eligibile proiectele depuse de I.M.M.-uri şi au fost încheiate contractele de finanţare.

d. Nu este posibilă evaluarea programelor din punct de vedere al gradului de utilizare al fondurilor alocate, deoarece în perioada 2011-2013 nu a fost organizată evidenţa contabilă analitică a plăţilor efectuate pe fiecare program în parte, ceea ce a condus la efectuarea unor raportări în situaţiile financiare numai pe total programe, în condiţiile în care evidenţa tehnico-operativă la nivelul Direcţiei Implementare Programe şi Proiecte a fost efectuată cu un număr redus şi fluctuant de personal.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.