• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Mai , 2020

Dialoguri virtuale. Interviu desființat de COVID-19 (II)

Întrebare: Care sunt avantajele acestui scenariu?
Răspuns: Acest scenariu prezintă avantajul că asigură politicii salariului minim un caracter de sustenabi­litate, generat de componenta de pro­ductivitate, pe lângă acela de men­ținere a puterii de cumpărare, generat de componenta ratei infla­ției. În toate cele trei scenarii ar fi o creștere cu 7,2%, însă diferențele sunt date de unele mecanisme de corecție.
Î.: Care sunt detaliile scenariului II?
R.: În plus față de scenariul I, se instituie un mecanism de corecție în funcție de dinamica creșterii economice:
- în cazul în care diferența dintre creșterea economică prognozată pentru anul în care se majorează salariul minim și cea estimată pentru anul precedent este în intervalul +/- 0,5 puncte procentuale, ceea ce înseamnă un grad ridicat de stabilitate a creșterii economice, coeficientul de creștere fiind 0%.
- în cazul în care această diferență este mai mare de 0,5 puncte procentuale şi până la 1,5 puncte procentuale, se adaugă sau se scade pro­por­țional, fără a depăși 1 punct pro­centual.
- în cazul în care această diferență este mai mare de 2 puncte procentuale, se adaugă sau se scade pro­porțional, negociat, fără a depăși 2 puncte procentuale.

Î.: Care sunt avantajele acestui scenariu?
R.: Pe lângă faptul că se asigură sustenabilitatea și se majorează pu­te­rea de cumpărare a salariului minim, prin această metodă se evită agravarea situației economice prin deteriorarea profitabilității firmelor ca urmare a unor costuri suplimentare nesustenabile, când are loc o încetinire abruptă a dinamicii PIB, iar pe de altă parte creează pre­m­i­sele ca salariații să beneficieze suplimentar de efectele unei accelerări a dinamicii PIB în anul pentru care se ia decizia de majorare. Mecanismul de corecție funcționează și ca un stabilizator al profitabilității sectorului privat.

Î.: Care sunt plusurile față de scenariul I?
R.: Se instituie un mecanism de corecție în funcție de rata șoma­jului, respectiv: coeficientul de co­recție este un procent din diferența dintre rata efectivă și „rata naturală” a șomajului, acesta fiind negociat cu partenerii sociali.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.