• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 4 Martie , 2015

Dialoguri virtuale / Începem de unde am lăsat

Întrebare: Care ar fi acele piedici care ar putea să ne conducă la nerealizarea obiectivelor bugetare prognozate?

Răspuns: Pe lângă arhicunoscutele piedici interne cum ar fi: impredictibilitatea legislativă şi fiscală, corupţia, scăderea investiţiilor publice, în anul care tocmai a început economia autohtonă va trebui să facă faţă unor numeroase provocări exterioare.

 

Î.: Care ar fi acele provocări exterioare care ar fi relevante pentru economia României în 2015?

R.: În 2014 am vândut în UE mărfuri de 36 de miliarde de euro, jumătate din acestea fiind comercializate în Germania, Franţa şi Italia. Continuarea acestei evoluţii pozitive este pusă sub semnul întrebării în 2015.

Executivul german consideră aproape inevitabilă ieşirea Greciei din zona euro. În consecinţă, o eventuală contaminare a sistemului bancar autohton, având în vedere prezenţa pe piaţa locală a numeroase bănci cu capital elen. Părăsirea zonei euro de către Grecia ar avea consecinţe chiar mai grave decât falimentul Lehman Brothers în 2008. Caz în care o bună parte din lume ar putea reintra în recesiune.

Firmele româneşti exportă în Rusia produse în valoare de circa 1,4 miliarde de euro anual. Chiar dacă aceste mărfuri reprezintă doar aproximativ trei la sută din totalul exporturilor autohtone, pierderea pieţei ruseşti ar putea reprezenta o grea lovitură pentru unele companii.

Relaţiile economice dintre România şi Ucraina sunt mai degrabă modeste, dar nu sunt chiar de neglijat: în 2013 am exportat acolo mărfuri în valoare de aproape un miliard de euro şi am importat produse ucrainene de peste 450 de milioane de euro. În plus, existenţa în imediata vecinătate a graniţelor a unui conflict deschis nu este cu siguranţă de natură să-i încurajeze pe investitori.

De asemenea, situaţia din Moldova nu este încurajatoare. Deci sunt destule motive care să ne pună pe gânduri în 2015.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.