• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Februarie , 2018

Dialoguri virtuale / Homo economicus cu două aripi

Întrebare: În ultima perioadă au apă­rut, mai peste tot, tot felul de structuri ale „societăţii deschise”. Mulţi afirmă că în spatele lor ar fi unul din miliardarii lumii, Soros?!

Răspuns: Despre Soros aş dori să vorbească el despre el. Am să dau un citat din cartea „Soros despre So­ros”: „În concepţia mea, societatea deschisă e bazată pe ideea că noi toţi acţionăm în virtutea unei înţelegeri imperfecte. Nimeni nu deţine adevărul absolut. Deci, avem nevoie de o gândire critică, de organizaţii şi reguli ce permit oamenilor cu păreri şi interese diferite să trăiască în bună înţelegere; avem nevoie de o formă democratică a statului, care asigură o ordine a divizării puterii. Avem nevoie de o economie de piaţă, care oferă o legătură inversă şi permite corectarea greşelilor: e nevoie ca minorităţile să fie apărate şi părerile lor să fie respectate. Şi pe lângă toate, e nevoie de o respectare a legii. Ideologiile, cum e de pildă fascismul sau comunismul, produc o societate închisă, unde persoana particulară, individul e subordonat colectivului, societatea e dominată de stat, iar sta­t­ul urmează o dogmă, care e decla­rată adevărul absolut. Într-o astfel de societate nu există libertate...”.

Î.: Ce se poate spune despre aceste afirmaţii?
R.: Şi fariseismul este o carac­teristică a multor oameni. De altfel, la finele lunii octombrie a acestui an s-au dat publicităţii noi firme care
şi-au ascuns banii în paradisuri fiscale. Ghici cine este printre ei?

Î.: Ce să reţinem din acest interviu?
R.: Până când nu o să realizăm că avem din naştere două aripi, să nu le rupem pe parcursul vieţii şi să nu lăsăm să ni le rupă alţii. La final este târziu să încercăm să le relipim precum Lenin, care înainte de moarte a îngenunchiat în faţa unui scaun (mobilierul din camera lui mima austeritatea materială). Ce să fi însemnat acest gest??? Cui i s-a rugat??? Şi pentru ce???

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.