• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 Mai , 2015

Dialoguri virtuale / Grecia. Lupta cu creditorii continuă

Întrebare: Care este situaţia financiară a Greciei, la finele lunii aprilie 2015?

Răspuns: Datoria publică a Greciei se ridică în prezent la aproximativ 315 miliarde de euro, respectiv 176% din PIB. Poziţia financiară a Greciei rămâne precară, chiar dacă într-o singură zi a strâns 1,14 miliarde de euro din vânzarea de certificate de Trezorerie cu scadenţă la şase luni. Băncile greceşti sunt dependente de finanţarea oferită de Banca Centrală Europeană, însă aceasta din urmă nu mai acceptă obligaţiuni greceşti drept garanţie pentru credite.

 

Î.: Care sunt eventualele implicaţii ale situaţiei din Grecia asupra României?

R.: Aşa cum apreciază analiştii români, ar fi vorba de minimum cinci efecte negative: Dacă Grecia se prăbuşeşte, adică încetează plăţile externe, atunci această ţară ar putea chiar să fie dată afară din Zona Euro. Asta ar arunca într-o lumină foarte proastă moneda unică şi toate ţările considerate „de risc”, inclusiv România, ar cunoaşte deprecieri masive ale monedelor. Automat asta s-ar traduce în creşteri ale preţurilor pentru tot ce importăm, în creşteri ale valorii ratelor bancare şi ale chiriilor.

Zona Euro va suferi un cutremur major, economic şi financiar, lucru care va duce automat la tulburări ale pieţelor din fiecare stat membru. Pentru România este foarte importantă stabilitatea pe pieţele importante către care noi exportăm masiv produse. Exporturile susţin în acest moment creşterea economică a ţării.

Dacă firmele nu mai exportă sau au probleme în a-şi asigura finanţarea, din cauza băncilor care vor deveni şi mai reticente în acordarea creditelor, atunci vor urma valuri de disponibilizări şi s-ar putea să asistăm la o nouă criză de genul celei care a pornit din Statele Unite în 2007.

Toate ţările din UE, dar mai ales cele care sunt deja cu probleme (Spania, Irlanda, Portugalia şi chiar Italia) nu vor mai avea parte de garanţii explicite sau implicite de la UE - aşa că pe piaţa dobânzile vor creşte, finanţatorii vor dispărea şi este posibil ca un faliment să atragă după sine un altul ca într-un efect de domino. Din punct de vedere bancar, cel mai rău va fi lovită Bulgaria, apoi România şi Turcia, potrivit unui raport dat anul acesta de către Morgan Stanley.

Turismul va fi la pământ. Foarte mulţi touroperatori români şi agenţii de turism cumpără anual mii de pachete pentru Grecia. Românii sunt printre cei mai numeroşi turişti care ajung an de an în peninsulă şi în insulele elene. Intrarea ţării în faliment ar putea însemna tot mai multe greve şi tulburări ale transporturilor, inclusiv cele aviatice.

 

Î.: Care este filosofia declarată a guvernului elen?

R.: Alexis Tsipras este hotărât să plătească la timp salariile şi pensiile din sectorul public. „Suntem un guvern de stânga. Dacă avem de ales între a plăti FMI şi a plăti populaţiei, nu este tocmai o dilemă dificilă”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.