• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Aprilie , 2013

Dialoguri virtuale / Europa bolnavă şi bolnavii Europei

Întrebare: Înţeleg că vreţi să puneţi unele întrebări?

Răspuns: Unde sunt institutele de cercetare, staţiunile de cercetare care au funcţionat în România, în Maramureş, în Baia Mare, în Sighetu Marmaţiei? Unde sunt cercetătorii seniori români? (Catalogarea de senior nu se dă după vârstă, ci după realizări). Cunoştinţele acumulate nu pot fi asimilate cu fierul vechi, aşa cum le-au predicat şi le mai predică şi în prezent proletcultiştii şi cum a fost catalogată per ansamblu industria românească după evenimentele din 1989.

 

Î.: Plecând de la cele afirmate anterior, să pătrundem mai adânc în esenţa lucrurilor.

R.: Întotdeauna omenirea a încercat să deosebească drumurile de urmat de cele de ignorat. Aşa este şi în cazul analizării fenomenelor economice şi, în consecinţă, a atitudinilor de urmat. Aceasta nu se datorează unor poziţii etice rafinate, ci dintr-o atitudine conştientă. Cel care primăvara savurează cu plăcere florile de tei, dacă toamna consumă sâmburii aceluiaşi arbore se îmbolnăveşte. Separarea răului de bine este o problemă de viaţă şi de moarte.

 

Î.: Separarea răului de bine a fost şi este o atitudine conştientă a omului şi are propria sa istorie. Care ar fi aceasta?

R.: Căutările religiilor şi, ulterior, a filosofiei a fost cunoaşterea, descrierea şi apropierea de Binele Suprem, de Dumnezeu. Dacă la începuturi s-au realizat unele rezultate, imediat a apărut şi Răul: De unde? Din ce cauză? Cum poate interveni în viaţa noastră? Este interesant cum credinţa şi filosofia culturilor înalte – gândirea lui Platon şi, ulterior, a urmaşilor acestuia, se aseamănă atât de mult cu credinţa şi morala oamenilor simpli, numiţi deseori “primitivi”

Noutatea hotărâtoare a bolii economiilor este că separarea binelui de răul economic s-a transpus într-o problemă religioasă, în care religia a fost catalogată ca un reziduu al trecutului, tolerată şi deseori interzisă, în orice caz, destinată împroşcării cu noroi şi condamnată la pieire.

 

Î.: Se poate trage o concluzie din punct de vedere moral?

R.: Morala a fost separată de relaţia cu Divinul şi a devenit slujnica diferitelor curente politice: socialism, liberalism, radicalism, revoluţie, progres, dezvoltare etc.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.