• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Aprilie , 2017

Dialoguri virtuale / Economia europeană cu 27 de viteze

(a doua parte)

Întrebare: Să intrăm puţin în scenariile propuse de Cartea Albă!?
Răspuns: În primul rând ar trebui să amin­tim care sunt tematicile la care se referă fiecare scenariu. Acestea sunt: Piaţa unică şi comerţ; Uniunea economică şi monetară; Schengen, migrație şi securitate; Politică externă şi apărare; Bugetul UE; Capacitatea de a obține rezultate. Toate scenariile vizau aceste 6 teme.

Î.: Vă rugăm să prezentaţi scenariul întâi!?
R.: Subtitlul scenariului este: Uniunea eu­ropeană se axează pe realizarea agendei sale de reforme pozitive. Ca urmare, cele 27 de state membre și instituțiile europene urmă­resc o agendă comună de acțiune. Rapi­ditatea procesului decizional depinde de depășirea diferențelor de opinie în vederea îndeplinirii priorităților colective pe termen lung. Legislația UE este verificată cu regularitate pentru a se vedea dacă răspunde scopului vizat. Actele legislative depășite sunt retrase.

Î.: Scenariul doi?!
R.: Are subtitlul: Uniunea europeană se reaxează treptat pe piaţa unică. În acest scenariu, în care UE-27 nu agreează să între­prindă acțiuni în plus în mai multe domenii de politică, accentul se pune tot mai mult pe aprofundarea anumitor aspecte-cheie ale pieței unice. Nu există voința comună de a colabora aprofundat în domenii precum migrația, securitatea sau apărarea.

Î.: Scenariul trei?!
R.: Ni se propune să-l citim în ideea: Uniunea europeană permite cooperarea mai strânsă între statele membre care doresc să realizeze mai mult în anumite domenii. În acest scenariu în care UE-27 își desfășoară activitatea ca și acum, dar în care anumite state membre doresc să facă mai mult în comun, se formează una sau mai multe „coaliții ale doritorilor”, care conlucrează în anumite domenii de politică. Printre aceste domenii de politică se pot număra apărarea, securitatea internă, impozitarea sau aspectele sociale.

Î.: Scenariul patru?!
R.: Scenariul mai poartă subtitlul: Uniunea europeană se axează pe obţinerea de rezultate mai multe şi cu mai mare rapiditate în anumite domenii de politică, acţionând mai puţin în alte domenii. În acest scenariu, în care există consens asupra necesității de a aborda mai bine împreună anumite priorități, UE-27 decide să își concentreze atenția și resursele limitate asupra unui număr restrâns de domenii. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.